Švýcaři rozhodují, zda otevřít trh práce celé EU

24.09.2005
Švýcarští voliči budou v nedělním referendu hlasovat, zda si přejí rozšířit volný pohyb osob s Evropskou unií o deset nových členských zemí včetně Česka.

Švýcarští voliči budou v nedělním referendu hlasovat, zda si přejí rozšířit volný pohyb osob s Evropskou unií o deset nových členských zemí včetně Česka. Odmítnutím by riskovali zánik důležitých dvojstranných dohod, které upravují vztahy mezi Bruselem a alpskou konfederací od roku 1999.
Očekává se těsný výsledek. Podle posledního průzkumu ústavu GFS z tohoto týdne podporuje vládní plány přibližně 50 procent dotázaných. Proti se vyslovilo 38 procent Švýcarů, 12 procent je nerozhodnutých.

Nejde přitom o úplně zásadní rozhodnutí. Kabinet v Bernu chce zájemcům z nových členských zemí unie poskytnout jen omezený počet – zhruba tři tisíce – pracovních míst. Opatření by nemělo vstoupit v platnost dříve než v roce 2011.
Podobná volba by těžko probouzela tak vášnivé diskuse třeba v Německu či ve Francii.
Přesto jde o hodně. „V sázce je budoucnost naší země,“ citoval list Financial Times Pierra Mirabauda, který stojí v čele významné asociace bankéřů. „Pokud naši zemi dále neotevřeme světu, Švýcarsko ztratí budoucnost, zbude jen minulost.“
Švýcaři, ve vztahu k zahraničí tradičně ostražití, přitom říkají, že letitá neutralita země není strnulý stav. Nebrání se změně. Proto po letech váhání vstoupila země v roce 2002 do OSN.

Obávají se ale nekontrolovatelného přílivu pracovních sil z východu. O místa se bojí zejména Švýcaři s nižšími příjmy. Respektovaný list Neue Zürcher Zeitung citoval rovněž obavy policistů, kteří předpokládají příval východoevropských prostitutek a nárůst kriminality.

Politici referendum přesto většinou podporují. Proevropští socialisté varovali před možnou izolací země, pokud referendum selže. „Ti, kdo zůstanou doma, vydláždí cestu krajní pravici, která zveličuje hrozbu přílivu pracovních sil z východu,“ řekl agentuře Reuters Reto Gammu, generální sekretář socialistů. „Chtějí dostat Švýcarsko do ekonomické izolace,“ varoval.
Nicméně pravicoví populisté ze Švýcarské lidové strany (SVP) Christopha Blochera nejsou v názoru na referendum jednotni. Vytrvalý ochránce národní identity Blocher se dokonce vyslovil ve prospěch referenda.

Kladný výsledek si přejí i ekonomové a finančníci, podle kterých se otevřením dalším zemím zvýší užitečný tlak na konkurenceschopnost firem.
Nedělní lidové hlasování navazuje na referendum z 5. června, kdy voliči rozhodli o připojení země ke schengenskému prostoru. Kontroly hranic s patnáctkou zemí EU by měly zmizet od roku 2007. Otevření hranic podpořilo 55 procent hlasujících.

Ještě užší vazby s unií však Švýcaři v minulosti odmítali. V březnu 2001 se zalekli sbližování s Evropou a přesvědčivými 80 procenty odmítli návrh na okamžitou žádost o členství v unii. Země EU jsou pro alpskou konfederaci klíčovými obchodními partnery. Na jeho dovozu se podílejí z 83 procent, na vývozu z 63 procent.

Sdílet tento příspěvek