EK chce zahájit jednání o rozpočtu dříve než v prosinci

21.09.2005

K možnosti jednat dříve o rozpočtu je ovšem velmi skeptická Francie, která je přesvědčena o tom, že žádný rozvrh nemůže přispět k uzavření dohody do konce letošního roku.

Evropská komise by ráda stanovila nový časový rozvrh pro jednání o finanční perspektivě Evropské unie pro období 2007-2013 ještě v letošním roce. Vyplývá to ze semináře pořádaného EK. K možnosti jednat o rozpočtu je ovšem velmi skeptická Francie, která je přesvědčena o tom, že žádný rozvrh nemůže přispět k uzavření dohody do konce letošního roku. Podle francouzské mluvčí EK Francois Le Bailové je ale nutné pracovat a diskutovat o novém kompromisu finanční perspektivy, který by měl být na jednací stůl předložen co nejdříve.

Hlavními překážkami dosažení rozpočtové dohody jsou od červnového Summitu EU společná zemědělská politika a britský rabat a také přesun části zemědělských dotací na výzkum a vzdělání. Rozpočtová komisařka Grybauskaiteová s souvislosti s těmito překážkami předložila svým kolegům návrh na rozpuštění 30 – 50 mld. strukturální pomoci a vytvoření nového fondu, který by pomáhal například evropským textilním producentům reagovat na dovoz čínského textilu z Asie. Tuto ideu komisařka prosazovala již před krachem jednání v červnu.

Francie není novým návrhům nakloněna
Francouzská delegace, jedna hlavních protagonistů červnového sporu, ovšem novým návrhům příliš není nakloněna. Podle ní by měla oficiální prosincová jednání o rozpočtu navázat na znění, v jakém byly ukončeny za lucemburského předsednictví.

Lucemburský balík počítal se zmrazením britského rabatu z příspěvku do unijního rozpočtu na 5,5 mld. euro ročně a zachování současného stavu zemědělské politiky do roku 2013. Podle nejmenovaného francouzského diplomata, který se vyjádřil pro server EUobserver více než 20 členských zemí, včetně Velké Británie, věří, že lucemburský návrh poskytne příležitost k vytvoření nových kanálů na podporu výzkumu a vzdělání, tak jak si to přeje současné britské předsednictví Evropské unie. Britská strana ovšem doufá, že lucemburský návrh nebude mít až takovou podporu a připravuje svůj vlastní, který by měla zveřejnit nejdříve v listopadu.

Také rozpočtový odborník Evropského parlamentu Reimer Böge s návrhem na oživení lucemburského balíku ostře nesouhlasí. Tvrdí, že by balík „okradl“ klíčové unijní projekty na vytvoření transevropské dopravní sítě nebo projekty týkající se bezpečnostní politiky. Navrhuje, aby unie zahájila debatu o rozpočtu rozhovorem o reformě evropských fondů.

Sdílet tento příspěvek