Vydavatelé se bouří proti záměru EK regulovat publikace na webu

20.09.2005
Podle vydavatelů záměr Komise představuje regulační zásah „zadními vrátky“ do svobody tisku.

Britští a evropští vydavatelé novin dali najevo odpor proti záměru Evropské komise regulovat obsah publikací na internetu. Ohrožení vidí v připravovaných nových změnách pro televizní trh, které ale chce komise rozšířit i na internet. Podle vydavatelů to představuje regulační zásah „zadními vrátky“ i do svobody tisku.

Dosavadní pravidla na televizním trhu určuje směrnice Televize bez hranic, která mimo jiné zavádí hranice pro neevropskou produkci tím, že se snaží systémem kvót chránit původní evropskou tvorbu.
EK se nyní rozhodla rozsah pravidel rozšířit. Nová pravidla se zabývají také ochranou nezletilých, vysíláním přes hranice, reklamou, či přístupem ke sportovním přenosům. EK plánuje, že by se pravidla měla týkat i dalšího „audiovizuálního obsahu“, tedy nejen televize. To podle vydavatelů znamená, že by se měla týkat internetu a dalších nových médií.

Nová média přinesla celou řadu revolučních změn, mezi které patří i to, že i na internetových stránkách vydavatelů novin jsou audiovizuální díla včetně zpráv. Podobně jsou vydavatelé dříve jen tištěných médií dodavateli audiovizuálních zpráv a dalších děl do mobilních telefonů. Naopak televizní společnosti mají běžně internetové stánky s nejen audiovizuálním, ale převážně textovým obsahem.

Mezi britskými vydavateli se spojili vikomt Rothermere, který řídí skupinu Daily Mail, sir Anthony O’Reilly, který předsedá skupině Independent, Sly Bailey, který řídí Trinity Mirror, a Les Hinton, který je výkonným ředitelem Murdochova impéria News International. Na britském trhu jsou nesmiřitelnými rivaly, ale záměry EK je v tomto bodu spojily.

Zmínění britští vydavatelé jsou členy Evropské rady vydavatelů, která zaslala komisi připomínky k navrhovaným změnám, v nichž uvádějí, že jsou kategoricky proti rozšíření zmíněné direktivy. Mají za to, že Evropská unie nemá právo jakkoli regulovat obsah jejich publikací, a to včetně internetových. Poukazují na to, že internet nepůsobí v právním vakuu, ale je regulován. Vedle Britů jsou proti rozšíření záběru nové televizní regulace také členové Evropské rady vydavatelů z Německa, Holandska a dalších zemí.

O záměru EK jednají nyní experti v Liverpoolu. Komise původně chtěla mít nové znění už na jaře, ale překvapil ji odpor zejména vydavatelů a provozovatelů. V Británii i regulátor pro televizi a rozhlas Ofcom argumentuje, že direktiva má být v nové podobě spíše uvolněna než rozšířena.

Sdílet tento příspěvek