Unie chce Írán předat Radě bezpečnosti OSN

20.09.2005
EU připravila rezoluci vyzývající MAAE, aby předložila íránský problém s jaderným programem Radě bezpečnosti OSN jako porušení režimu nešíření jaderných zbraní.

Evropská unie připravila hrubý nástin rezoluce vyzývající Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby předložila íránský problém s jaderným programem Radě bezpečnosti OSN jako porušení režimu nešíření jaderných zbraní. Uvedla to agentura Reuters. Dokument podle ní požaduje pohnání Íránu před RB OSN „pro porušení a nedodržení smlouvy o nešíření jaderných zbraní“.

Podle agentury AFP ovšem dokument neobsahuje žádost o vyhlášení hospodářských sankcí vůči Íránu ze strany Rady bezpečnosti. Naopak rezoluce má být impulzem, který by přiměl íránskou stranu spolupracovat.

Proti postavení Íránu před Radu bezpečnosti se postavilo Rusko Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naléhal na evropské ministry, aby krok odvolali v zájmu udržení jednotného postoje mezinárodního společenství vůči Íránu.

Podobně se vyjádřila švédská ministryně zahraničí Laila Freivaldsová. „Rezoluce je až poslední možností, pokud nic jiného nepomůže. Potom se všichni shodneme, že existuje možnost v podobě Rady bezpečnosti OSN, ale tam ještě nejsme,“ citovala agentura Reuters její slova.

Írán zatím vytrvale odmítá požadavky EU a USA, aby se vzdal svých jaderných aktivit, zejména obohacování uranu, které mohou vést podle EU a USA k vývoji a výrobě jaderné bomby.

Sdílet tento příspěvek