Němci oddálili reformy v EU

20.09.2005
Evropu výsledek voleb znepokojil, oživení největší ekonomiky eurozóny je ohroženo. Němečtí podnikatelé se obávají, že se oddálí nezbytné změny pracovního trhu i snahy srazit pro EU nepřijatelný schodek veřejných financí.

Nerozhodný výsledek parlamentních voleb překvapil Němce, znejistil ekonomy a poraženi se cítí i stoupenci ekonomických reforem v celé Evropské unii. Němečtí podnikatelé se obávají, že se oddálí nezbytné změny pracovního trhu i snahy srazit pro EU nepřijatelný schodek veřejných financí.
„Situace je vážná a čas kvapí, pět miliónů nezaměstnaných, rozpočtový schodek více než 50 miliard eur v roce 2006 a pravidelné porušování maastrichtské smlouvy hovoří jasně,“ prohlásil Ludwig Georg Braun z Německé hospodářské a průmyslové komory.

Chabé vítězství oslabilo proreformní kandidátku křesťanských demokratů (CDU) Angelu Merkelovou, která stojí před vyhlídkou zdlouhavých vyjednávání – a případné velké koalice se sociálními demokraty (SPD). Taková vyhlídka podnikatele netěší.
Obě strany se v nepřehledné situaci tváří jako vítězové voleb a chtějí zahájit koaliční vyjednávání. Koalice CDU/CSU dosáhla podle předběžných výsledků jen 35,2 procenta hlasů. SPD získala 34,3 procenta, a Schröder proto žádá post kancléře. Vyjednávání zůstávají otevřena.
Liberál Hermann Otto Solms v rozhovoru pro berlínský list Tagesspiegel nevyloučil jinou možnost: další předčasné volby.

Pokulhávající Německo
Firmy v největší ekonomice eurozóny – podílí se na ekonomice EU ze 30 procent – silnou vládu s jasným mandátem postrádají. Chybí jim jasný rozvrh ekonomických reforem, které jim slibovala Merkelová. Křesťanští demokraté plánovali odstranit ochranu zaměstnanců před výpovědí. Chtěli snížit vedlejší mzdové náklady. A zaměstnávat lidi i za menší mzdy, než určují tabulky.
Doufali, že se tak sníží více než jedenáctiprocentní nezaměstnanost a zpružní velmi strnulá pravidla trhu práce.
Němci se loučí s jinými sliby: třeba představou levnější energie. Angela Merkelová zřejmě neprosadí plán na prodloužení běhu jaderných elektráren, které to mělo umožnit. Firmy jako je E. ON či RWE slibovaly investovat značné částky do obnovy zdrojů, pokud vláda prodlouží životnost 17 německých reaktorů na 40 let. Včera právě jejich akcie na burze ve Frankfurtu klesaly nejvíce.

Ekonomové zůstávali opatrní v hodnocení plánů pravice. Přes různé výhrady ale z jejich hodnocení vycházely návrhy CDU lépe než vlažné změny, které nastartoval Gerhard Schröder. Případná velká koalice podle expertů reformní plány rozmělní. „Velká koalice by umožnila pouze malé kompromisy a vedla by k zastavení reforem,“ tvrdí šéf hamburského institutu HWWI, Thomas Straubhaar.
Oba tábory se rozcházejí v představách o budoucnosti změn. Shodnou se jedině na hlavních výzvách, které před zemí stojí: vysoké nezaměstnanosti a nulovém ekonomickém růstu, který nepomáhá počet lidí bez práce snížit.
„To je největší sociální problém Německa,“ míní Dennis Snower z ústavu IfW. Vláda by podle něj měla přinést co nejdříve nové impulsy. Uvítaly by je i mnohé liberální země unie, zejména Velká Británie.

Zklamaní reformátoři
Politická paralýza v Německu přichází nevhod reformním zemím EU, zejména předsedající Británii. Celkově pozice Berlína oslabí. S tím vychladne zájem německých sousedů – včetně České republiky – následovat reformní proud: Merkelová byla často zmiňována jako pravděpodobný spojenec premiéra Tonyho Blaira a vzor ostatním v bitvách o liberalizaci unie. Oba politici se shodovali v odporu vůči dotacím zemědělcům. Blairův Londýn i Merkelové Berlín byly pokládány za přirozené spojence menších zemí unie. Také pro Česko je Německo největším obchodním partnerem.
Proto evropští politici vývoj v Berlíně ostře sledují, včetně šéfa Evropské komise José Barrosa, který si sliboval podporu pro své plány, jako byla liberalizace služeb. „Německo je motorem Evropy,“ prohlásil včera Barroso. „Bez dynamického Německa se Evropa nemůže zotavit.“

Sdílet tento příspěvek