Deklarace vůči Turecku nakonec schválena nebyla

20.09.2005

Text deklarace, na kterém se v pondělí dohodly velvyslanci členských zemí EU nebyl přijat především v důsledku pochybností kyperských představitelů.

Evropská unie dnes neschválila prohlášení vůči Turecku, ve kterém měla Ankaru vyzvat k uznání Kypru před tureckým vstupem do EU. Text, na němž se v pondělí večer dohodli velvyslanci „pětadvacítky“, vyvolává u kyperských představitelů nadále pochybnosti. Agentuře ČTK to sdělil nejmenovaný diplomatický zdroj.

Text deklarace měli původně formálně schválit ministři zemědělství EU, kteří dnes v Bruselu rokují. Z Nikósie však souhlas nepřišel.
„Uznání všech členských států je nezbytnou součástí přístupového procesu. EU proto zdůrazňuje význam, který přikládá normalizaci vztahů mezi Tureckem a všemi členskými státy, a to co nejdříve,“ píše se v textu dohodnutém velvyslanci.

Obsahuje dále varování, že si Turecko může jednání značně zkomplikovat, nebude-li dodržovat podmínky celní unie vůči všem členským zemím, a to včetně volného pohybu zboží, plavidla nevyjímaje. Je to přímá připomínka, že EU nestrpí, aby Turecko nadále odmítalo pouštět kyperská plavidla do svých přístavů.

EU se rozhodla zformulovat prohlášení jako odpověď na jednostrannou červencovou tureckou deklaraci vyhlašující, že podpis protokolu o rozšíření celní unie mezi Tureckem a EU na deset nových členských zemí EU se nerovná uznání Kyperské republiky.

Kypr proti většině textu, který je na stole, údajně nic nemá. Nelíbí se mu technický dodatek, podle něhož se při dalším jednání o mandátu pro rozhovory nemá „pětadvacítka“ už vracet k tématům pokrytým deklarací, tedy včetně normalizace kypersko-tureckých vztahů.

Zároveň se ovšem dnes podle agentury Reuters členské země unie shodli, že se začátkem tureckých vstupních rozhovorů v plánovaném termínu 3.října. Proti plánovanému začátku rozhovorů nenamítá nic ani kyperská strana.

Sdílet tento příspěvek