Pavel Kohout ve Štrasburku neuspěl

19.09.2005

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž zamítl stížnost na délku řízení u soudů ve sporu o autorská práva k filmu 7 zabitých.

Spisovatel Pavel Kohout se svou ženou Jelenou Mašínovou neuspěl se žalobou na Česko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
Soud totiž zamítl stížnost na délku řízení u soudů ve sporu o autorská práva k filmu 7 zabitých. Film vyrobilo v roce 1965 Filmové studium Barrandov a na jeho vzniku se oba autoři podíleli. Dílo bylo několik let v kinech promítáno, pak bylo na dvacet čtyři let staženo a teprve v roce 1992 je odvysílala Česká televize. Učinila tak ale podle Kohouta i Mašínové bez jejich souhlasu.

Případem se česká justice začala zabývat už v roce 1994, celá věc ale byla pravomocně skončena v březnu 2001. Soudy prvního a druhé stupně rozhodovaly opakovaně, o sporu rozhodovaly také Vrchní a Ústavní soud.
Soudci ve Štrasburku ale uvedli, že české soudy postupovaly poměrně plynule, když městský soud vydal první rozsudek rok po zahájení řízení. „Jako přiměřené hodnotil také období devatenácti a čtrnácti měsíců, po kterých vydaly po řadě městský soud a Vrchní soud svá druhá rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.
Ve Štrasburku v pátek Česko uspělo i v dalším sporu. Soud zamítl žádost Dagmar Mohylové, která si stěžovala na postup ve sporu o restituční majetek.

Jde teprve o třetí a čtvrtý úspěšný spor státu u evropského soudu od roku 1993. Naopak v neprospěch České republiky bylo vyneseno 57 rozsudků. Minulý týden stát prohrál ve Štrasburku další spor. Pavel Vrábel a Cyril Ďurica vysoudili osm tisíc eur kvůli deset let trvajícímu sporu o náhradu za využití vynálezu.
Česko už kvůli zdlouhavým soudům muselo od roku 2000 vyplatit svým občanům asi pět miliónů korun. Počet žalob, které lidé v Česku pošlou k Evropskému soudu pro lidská práva, rok od roku stoupá. Zatímco před dvěma roky se na štrasburský soud obrátilo pouze sedmnáct stěžovatelů, za prvních šest měsíců to bylo čtyřikrát více žalob.

Sdílet tento příspěvek