Čeští zemědělci dotace z EU dříve než v prosinci nedostanou

19.09.2005

Česká strana žádala o urychlení platby z důvodu nižších příjmů českých farmářů. Polsku, Litvě a Lotyšsku naopak unie ve stejné věci vyhověla.

Evropská unie nevyplatí českým zemědělcům zemědělské dotace dříve než v řádném termínu, který byl stanoven na počátek prosince. Evropská komisařka Mariann Fischerová-Bölová dnes totiž odmítla návrh českého ministra zemědělství Petra Zgarby na dřívější výplatu.

„Bohužel, v českém případě nelze udělit výjimku. Tu lze uplatit pouze za výjimečných okolností, například v důsledku extrémních klimatických podmínek jako sucho či záplavy, anebo v případě přechodných problémů s normální výplatou přímých plateb. A to není český případ,“ uvedl komisařčin mluvčí Michael Mann.

Česká strana žádala o urychlení platby z důvodu nižších příjmů českých farmářů, které způsobil pokles cen hlavních komodit. Ke snížení ceny došlo především u obilí v důsledku loňské neúrody.

Mluvčí agrární komory Jan Veleba již dříve uvedl, že situace řady členů komory je velmi vážná. Pokud by podle něj nedošlo ke dřívější výplatě dotací, může dojít až na kolapsy zemědělských podniků.

Zatímco české straně komisařka nevyhověla, uznala dnes oprávněnost stejné žádosti z Polska, Litvy a Lotyšska a přislíbila vypracovat příslušné nařízení.

Sdílet tento příspěvek