První odhady výsledků německých voleb hovoří o těsném vítězství opozice

18.09.2005
Podle dosavadních odhadů zvítězila v německých předčasných parlamentních volbách opoziční křesťanskodemokratická formace CDU/CSU jen těsně nad sociálními demokraty (SPD) kancléře Gerharda Schrödera.

Patem dnes zřejmě skončily předčasné parlamentní volby v Německu. Podle dosavadních odhadů zvítězila opoziční křesťanskodemokratická formace CDU/CSU jen těsně nad sociálními demokraty (SPD) kancléře Gerharda Schrödera. Ani jedna z velkých stran není schopna sestavit většinovou vládu s menším koaličním partnerem, obě strany ale už se přihlásily k vládní odpovědnosti. Podle finančních analytiků je nejasný výsledek zklamáním pro finanční trhy.
Podle dosavadních odhadů získala CDU/CSU překvapivě jen 35,2 procenta, tedy jen o málo více než SPD, která má 34,1 procenta.

Šéfka CDU a kancléřská kandidátka opozice Angela Merkelová prohlásila, že výsledky voleb připravily o moc rudozelenou koalici: „Volební kampaň skončila, nyní je třeba sestavit pro občany stabilní vládu. To je úloha, kterou jsme byli zcela jednoznačně pověřeni my – CDU/CSU. CDU/CSU je nejsilnější stranou, a já to pověření přijímám,“ uvedla Merkelová.
I kancléř Gerhard Schröder (SPD) se ovšem výsledkem voleb cítí potvrzen ve svém úřadě: „Cítím potvrzení, abych se postaral o to, aby v naší zemi v příštích čtyřech letech působila stabilní vláda pod mým vedením,“ řekl kancléř.
„Nerozumím, a jsem si jist, že ani Němci tomu nerozumějí, jak chce CDU/CSU tak sebevědomě a arogantně z tak katastrofálního volebního výsledku odvodit nárok na politické vedení. A k tomu nedojde,“ prohlásil Schröder v reakci na tvrzení Merkelové ve volebním středisku SPD, kde sklízel ohromné ovace.

Pod vedením SPD by teoreticky mohla existovat koalice SPD, FDP a Zelených. Liberálové, potenciální koaliční partner CDU/CSU ovšem před volbami tuto možnost vylučovali. Jejich odhadovaný zisk překvapil, strana překonala očekávání a získala podle prvních odhadů 10,2 procenta hlasů, což by z ní učinilo třetí nejsilnější politickou stranu. „Buď budeme vládnout s CDU/CSU, nebo se v příštím Spolkovém sněmu chopíme opoziční role,“ ujišťoval dnes ale generální tajemník FDP Dirk Niebel.

K další možné variantě, „velké“ koalici CDU/CSU s SPD se představitelé těchto stran zatím nehlásí.
Ani postkomunistická Levicová strana nesplnila předpovědi, že bude třetí nejsilnější silou ve Spolkovém sněmu, neboť ji volilo zřejmě jen 8,6 procenta lidí. „Německo se naším prostřednictvím mění, dosavadní vláda prohrála a černožlutá koalice (CDU/CSU-FDP) nebyla zvolena,“ komentoval výsledek volební lídr postkomunistů Gregor Gysi. Spojení rudozelené koalice s postkomunisty vylučovali před volbami i po nich všichni zúčastnění.

„Investoři nemají rádi koalice, protože v takových situacích často neprocházejí zásadní rozhodnutí,“ neskrývá ovšem rozladění z volebních odhadů ředitelka investiční strategie v makléřské společnosti Barclays Stockbrokers Hilary Cooková.
„Zahraniční investoři, kteří v poslední době v Německu hodně investovali v očekávání, že uvidí více reforem, by mohli zase odejít,“ varuje Markus Steinbeis, který řídí obchody s evropskými akciemi ve společnosti Activest ve Frankfurtu nad Mohanem.

Předčasné volby byly výsledkem dlouhé série porážek SPD v zemských volbách, pověstnou poslední kapkou byla prohra Schröderovy strany v květnových volbách v lidnatém Severním Porýní-Vestfálsku.

Sdílet tento příspěvek