EU doporučila členským zemím posílení monitoringu ptačí chřipky

16.09.2005
Země by podle doporučení expertů EU vyšetřovat uhynulé volně žijící ptáky. EK pro tento účel uvolnila částku 883.700 eur. Více než čtvrtinu peněz dostane Francie.

Členské země Evropské unie by měly kvůli ptačí chřipce posílit monitoring a v případě podezření vyšetřovat uhynulé volně žijící ptáky. Při středečním jednání v Bruselu se na tom shodli experti EU sdružení ve stálém veterinárním výboru, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Evropská komise dnes zároveň oznámila, že na spolufinancování dohledu nad ptačí chřipkou uvolní pro Českou republiku částku 9053 eur (asi 265.000 korun). Předpokládá, že celkově by mělo být v ČR do ledna příštího roku provedeno 3860 testů drůbeže a 320 testů volně žijících ptáků.

Pro všech 25 členských států uvolnila EK částku 883.700 eur, tedy téměř 26 milionů korun. Více než čtvrtinu peněz dostane Francie, která chce provést téměř 50.000 testů, dalších 135.000 eur půjde do Německa.

Požadavek na posílení monitoringu podle SVS v praxi znamená, že ten, kdo se setká s abnormální úmrtností volně žijících ptáků nebo uhynulý pták vzbudí jeho podezření, je povinen to hlásit příslušné veterinární autoritě. Ta rozhodne o dalším postupu. V Česku se lidé mohou obracet na místně příslušné krajské veterinární správy.

„I když se v současné době jeví riziko zavlečení ptačí chřipky do Evropy jako velmi málo pravděpodobné, je opatrnost na místě,“ uvedl mluvčí. Na území České republiky nebyla tato choroba dosud nikdy zjištěna.
Smrtící virus ptačí chřipky se z Asie přiblížil k hranicím Evropy. Od poloviny července se virus objevil také v šesti ruských oblastech a v Kazachstánu. SVS v souladu s rozhodnutím EU zakázala dovoz ptáků a drůbežího masa z Ruska i z Kazachstánu.

Sdílet tento příspěvek