Podpora Merkelové od komisařky Kroesové rozvířila Brusel

15.09.2005
Podle některých zástupců unie komisařka svou podporou Merkelové, která je kandidátkou na německou kancléřku, porušila nestrannost Evropské komise a kodex chování.

Kdyby se kandidátka CDU/CSU Angela Merkelová stala od pondělka příští německou kancléřkou, mělo by to pozitivní dopad na celou Evropu, soudí veřejně členka Evropské komise Nizozemka Neelie Kroesová. Její výrok v holandském listu Trouw vyvolal v Bruselu poprask.

„Jen opakuje své dobře známé názory na podporu vyššího zastoupení žen v politice a v byznysu,“ chlácholil novináře mluvčí EK. Přesvědčoval je, aby uvěřili, že Kroesová v deníku nemluvila z titulu komisařky odpovědné za hospodářskou soutěž, ale „jako politička a hlavně jako žena“.

Odmítl názor, že Kroesová svým výrokem porušila povinnost nestrannosti Evropské komise a také kodex chování, podle něhož nesmí jednat tak, aby to poškodilo komisi nebo daný resort. Zdůraznil, že Kroesová je přesvědčena o intelektuální převaze žen nad muži ve vysokých funkcích a jen tento známý postoj připomněla.

V rozhovoru pro zmíněný deník ostatně řekla, že ženy ve vysokých politických funkcích mají blahodárný vliv. Muži trpí zkostnatělé a byrokratické struktury, zatímco ženy je boří. Usilují také o mnohem větší otevřenost a komunikaci s obyvatelstvem.

Mluvčí předsedy EK Françoise Le Bailová vyhlásila, že José Barroso vychází skvěle s kancléřem Gerhardem Schröderem a bude si „stejně výborně“ rozumět s příštím kancléřem, ať jím bude kdokoli. Je samozřejmě oddán rovným příležitostem mužů a žen, zejména v politice.

Německé volby jsou v Bruselu sledovány velmi pečlivě, protože Německo, nejlidnatější a nejbohatší země EU, má na unijní počínání zásadní vliv. Podle diplomatů jsou i průtahy s deklarací EU před zahájením vstupního jednání s Tureckem způsobeny tím, že se čeká, kdo bude v pondělí v Berlíně vládnout.

Sdílet tento příspěvek