Londýn zvyšuje tlak na reformu evropské zemědělské podpory

15.09.2005

Britský ministr Douglas Alexander totiž uvedl pro francouzský list Le Monde uvedl, že Británie bude prosazovat úplné zrušení zemědělských dotací v roce 2010.

Londýn stupňuje tlak na ostatní země v otázce zemědělských dotací. Britský ministr Douglas Alexander totiž uvedl pro francouzský list Le Monde uvedl, že Británie bude prosazovat úplné zrušení zemědělských dotací v roce 2010. Příležitostí pro schválení takového opatření budou podle Alexandra nadcházející jednání WTO v Hongkongu.

Britské předsednicí dále plánuje vydat oficiální usnesení, které by stanovilo časový rozvrh rušení dotací. „Definitivní zánik veškeré zemědělské pomoci by mohl nastat v roce 2010,“ sdělil Alexander.

Britové obnovili debatu o všeobecné zemědělské politice na červnovém Summitu EU, který skončil krachem jednání o evropském rozpočtu pro další rozpočtové období v letech 2007-2013. Zde totiž jako protihodnotu za své vzdání se svého rabatu z platby do evropské pokladny požadovali změnu a snížení zemědělských dotací. Takový postup ovšem ostře odmítla Francie, která by porušila dohodu s Německem z roku 2002, stanovující platbu dotací až do roku 2013. Tuto dohodu následně schválilo všech 25 členských zemí unie, včetně Velké Británie.

Po summitu přešel do ofenzívy britský premiér Tony Blair, který uvedl, aby peníze na zemědělské dotace byly použity podle účelněji například na rozvoj vědy a vzdělání. Francie, podporovaná dalšími velkými příjemci agrárních dotací (například Irskem), ovšem odmítla návrh na obnovení jednání o zemědělské otázce.

Také šéf WTO Pascal Lamy vyzval Evropskou unii a Spojené státy, aby svůj spor o zemědělské dotace co nejdříve vyřešily. Jednání mezi oběma stranami zkrachovala na konci minulého roku. Tento spor navíc zvýšil debaty o potřebě vyšší liberalizaci obchodu. Evropa v jednání požaduje omezení kvantity amerických podpor poskytovaných vládou americkým farmářům, Američané naopak požadují, aby unie více zpřístupnila trh pro zahraniční farmáře.

Sdílet tento příspěvek