EP: Trestní stíhání Železného není polickým pronásledováním

15.09.2005
Evropský parlament nepovažuje tři případy trestního stíhání Vladimíra Železného za politické pronásledování. Poslanci se na tomto názoru usnesli na středečním jednání.

Právní výbor Evropského parlamentu jednal o českém europoslanci Vladimírovi Železném. Závěrem jednání bylo usnesení, že tři případy trestního stíhání, kvůli kterým české orgány požadují odnětí imunity europoslance Vladimíra Železného, nelze považovat za politické pronásledování.
Tuto informaci o jednání Právního výboru EP poskytl ČTK jeho člen Jaroslav Zvěřina (ODS). „Myslím, že většinová pozice výboru je, že nepovažujeme trestní stíhání, které vůči kolegovi Železnému běží, za projev politického pronásledování,“ uvedl.

Jednání o odnětí imunity předchází případnému vydání Železného české justici, která poslance stíhá mimo jiné pro poškozování věřitele a krácení daní. Výbor se zatím nezabýval konečným doporučením, které vypracovala rakouská poslankyně EP za sociální demokracii a členka výboru Maria Bergerová. Ta kvůli zprávě několikrát jednala i v České republice. Zpráva bude předložena 5. nebo 6. října a poté bude následovat hlasování o odnětí imunity. Konečný verdikt by měl EP vynést na plenárním zasedání koncem října.

Jak uvedla poslankyně Bergerová, Železný už nebude ve výboru vyslechnut, protože se při minulém setkání vyjádřil dostatečně ke všem třem případům. Od českých orgánů obdržela k těmto kauzám také vyčerpávající podklady. Podle europoslance Zvěřiny by se na Železného mohlo vztáhnout ustanovení protokolu o imunitách, podle kterého by byl vydán k trestnímu stíhání v daných případech až do vynesení rozsudku, aniž by mohl být do té doby vzat do vazby.

Maria Bergerová dále upřesnila, že poslance EP nelze vydat, pokud je pronásledován za činnost spojenou přímo s výkonem jeho funkce. V ostatních případech se zkoumá, zda nebyla zkrácena jeho práva z politických důvodů ve srovnání s běžnými občany. Právě na to se soustředila obhajoba Železného i její práce.

Sdílet tento příspěvek