Dzurinda věří, že krize v parlamentu pomine

15.09.2005
Premiér Mikuláš Dzurinda stále věří, že se podaří krizi vyřešit a jeho kabinet má prý ještě šanci vydržet do řádných voleb v září roku 2006.

Slovenské vládní koalici se ani včera nepodařilo prolomit parlamentní obstrukci opozice a nezávislých poslanců a většina politických stran otevřeně hovoří o předčasných volbách. Premiér Mikuláš Dzurinda nicméně stále věří, že se podaří krizi vyřešit a jeho kabinet má prý ještě šanci vydržet do řádných voleb v září roku 2006.

Při opakovaných pokusech se nepodařilo pro zahájení schůze shromáždit potřebnou nadpoloviční většinu zákonodárného sboru a parlament je třetím dnem ochromen. Menšinová koalice se pokouší najít 76 hlasů ve 150členné sněmovně a snaží se přesvědčit část ze 24 nezávislých poslanců, aby do hlasovacích zařízení zasunuli své karty a umožnili tak jednání sněmovny. Opozice a většina nezávislých ale ani včera obstrukci nepřerušily, a předseda parlamentu proto odložil další pokusy na příští úterý.

Východisko z krize, kdy nemá většinu vládní koalice ani opozice a trumfy drží v ruce nezařazení poslanci, politické strany zatím hledají. Stále pravděpodobnější je ale scénář, že parlament zkrátí svoje funkční období a budou vypsány předčasné volby.
Shoduje se na tom čím dál víc slovenských politiků. „Jsme s předčasnými volbami již všichni smířeni. Ale ještě nebyl určen termín,“ řekla o názoru kolegů z parlamentu poslankyně opoziční Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Katarína Tóthová.

Předseda vládní Strany maďarské koalice Béla Bugár považuje za nejbližší možný termín březen či duben. „Nedokážeme si představit, že takto lze dlouhodobě vládnout,“ řekl. Místopředseda parlamentu si je totiž jistý, že i kdyby se podařilo najít těsnou většinu v parlamentu, opozice bude jeho práci komplikovat.
Ke zkrácení volebního období je třeba ústavní zákon, který vyžaduje podporu nejméně 90 zákonodárců.

Premiér a předseda Slovenské demokratické a křesťanské unie Mikuláš Dzurinda ale nadále věří, že existuje šance, aby pravice ještě získala podporu nezávislých a hrozbu předčasných voleb odvrátila. „Je šance, aby se našla většinová podpora pro plnění vládního programu,“ prohlásil. Zda se tak skutečně stane, podle Dzurindy ale „ukáže čas“.

Sdílet tento příspěvek