Evropská unie zeštíhlí svou legislativu

14.09.2005
Evropská unie plánuje v září zrušit více 60 návrhů evropských zákonů. Opatření je součástí velké deregulační kampaně Evropské komise.

Evropská unie plánuje v září zrušit více 60 návrhů evropských zákonů. Toto opatření, které zveřejnil pro list Financial Times předseda Evropské komise José Barroso, se součástí velká deregulační kampaně, jakou historie Evropské unie nepamatuje. Podle Barrosa jsou normy, které mají být zrušeny, „absurdní“ a vrhají špatnou pověst na unii.

Zároveň předseda EK uvedl, že v příštím měsíci bude EK v této iniciativě pokračovat, chce evropské právo zejména zjednodušit. Barroso podle FT ví, že tímto krokem riskuje prudkou reakci od evropských představitelů, kteří do Bruselu přišli „budovat Evropu“ a nyní budou nuceni se zapojit do nového projektu „rozmotání“ evropské právní soustavy. Je ovšem přesvědčen o tom, že EK je schopna zabezpečit lepší právní regulaci. „Nejdůležitější věcí je změna kultury celého bloku,“ uvedl.

Celkově Barroso spolu s evropským komisařem Verheugenem nalezl celkem 200 pochybných návrhů evropských norem na různých stupních bruselského rozhodovacího procesu a identifikoval 69 z nich, které budou staženy a zrušeny. Mezi kandidáty na stažení patří například norma na podporu a ochranu pracovníků před solárním zářením a přílišným opalování v práci. Tento návrh minulý týden odmítl Evropský parlament, když se podle médií ukázalo, že by chránil například i bavorské barmany. Tento návrh považuje Barroso za „velmi laciný vtip“. Dále budou staženy normy v oblastech označování zboží, regulace reklamy nebo pohybu nákladních vozů o víkendu.

Některé zákony budou také rušeny, když by mohly lépe fungovat pouze na úrovni členských zemí. Dále budou staženy zákony, které budou mít negativní vliv na obchod nebo normy, který byly jednotlivými institucemi vícekrát vráceny. Barroso považuje celou regulační iniciativu za velmi důležitou část podzimní agendy Evropské komise. Celá kampaň podle něj zasáhne více oblastí evropské legislativy.

Sdílet tento příspěvek