EU bude trvat na striktním dodržení kritérií pro přijetí eura

14.09.2005
Splnění kritérií je zejména v zájmu jednotlivých nových členských zemí. Většina nováčků unie plánuje přijmout jednotnou evropskou měnu v roce 2010.

Evropská komise bude podle komisaře pro ekonomiku Joaquín Almunii u desítky nových členských zemí striktně trvat na splnění kritérií pro přijetí eura. Komisař zároveň zdůraznil, že splnění kritérií je zejména v zájmu jednotlivých nových členských zemí. Většina nováčků unie plánuje přijmout jednotnou evropskou měnu v roce 2010.

„Komise nepodporuje hon za eurem nebo systémem ERM II jen kvůli krátkodobému růstu,“ sdělil komisař. Členské země tak musí splnit čtyři základní Maastrichtská kriteria, týkající se schodků veřejných financí, nízké inflace, nízkých úrokových sazeb a stabilního kurzu měny.

Dílčí problémy s dodržením kritérií mají zatím v podstatě všechny nové státy EU. Pobaltské země trápí inflace, visegradské státy mají vysoké schodky státních rozpočtů a Malta a Kypr mají vysoký veřejný dluh. Almunia také upozornil, že ekonomiky nových členských zemí jsou stále velmi odlišné. Mezi jejich největší problémy podle komisaře patří nízká úroveň HDP ve srovnání s průměrem EU, málo rozvinutý kapitálový trh nebo vysoké schodky běžného účtu platební bilance.

Komisař je dále přesvědčen, že nové členské země budou ze společné evropské měny těžit. Vyzdvihl otevřenost a dobrou propojenost jejich trhů s trhem Evropské unie. Za základní výhody eura považuje odstranění kurzových rizik, nižší transakční náklady a zvýšení konkurence z důvodu lepší porovnatelnosti cen.

Šest z deseti nováčků již vstoupilo do předvstupního mechanismu ERM II, který přijetí eura předchází a ve kterém musejí strávit alespoň dva roky. Mimo systém zatím zůstávají visegrádské státy ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, protože zatím nevidí důvod fixovat svoje měny na kurz eura. Slovensko však již zahájilo jednání o vstupu do mechanismu tak, aby mohlo přijmout euro v roce 2009. ČR plánuje vstup o rok později, někteří ekonomové skepticky hovoří až o roku 2011.

Sdílet tento příspěvek