Kypr opět hrozí komplikací vstupu Turecka do EU

13.09.2005

Kyperská vláda opět pohrozila ztížením říjnového startu jednání o vstupu Turecka do EU. Není skopojena s postupem EU v otázce tureckého neuznání Kypru.

Kyperská vláda dnes opět pohrozila možným zmařením říjnového startu jednání o vstupu Turecka do Evropské unie. Podle vládního mluvčího není spokojena s vývojem sporu mezi členskými zeměmi EU o reakci na odmítnutí Ankary uznat Kypr. „Nemáme-li dohodu, znamená to, že nemáme dohodu o mandátu pro jednání EU (s Tureckem). Vstupní jednání tudíž nezačnou 3. října,“ prohlásil mluvčí Kypros Chrysostomides.

Chrysostomides také sdělil státnímu rozhlasu, že „nikdo nemá v úmyslu použít právo veta“ v otázce tureckého vstupu. Podotkl však, že „zůstanou-li určité věci otevřeny, jednání nezačnou“.

Turecká otázka se tak může po dnešním stanovisku Kypru zkomplikovat, i přesto EU učinila v úterý důležitý krok na cestě k odstranění posledních překážek před otevřením rozhovorů s Ankarou. Francie souhlasila s návrhem předsednické země Británie, aby uznání všech členských zemí Ankarou bylo základní podmínku pro vstup, ale nebylo nutně požadováno už v době jednání. Kypr musel toto stanovisko přijmout.

Také evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn dnes vybídl Ankaru, aby „co nejdříve“ formálně uznala Kyperskou republiku. Zároveň ovšem upozornil na to, že tento krok si Evropská unie nekladla jako podmínku pro spuštění přístupových jednání.

Komisař současně Ankaru varoval, že musí „bezezbytku“ plnit podmínky celní unie s celou „pětadvacítkou“, tedy musí přestat odmítat kyperské lodě a letadla, protože to odporuje volnému pohybu zboží. Opak by vedl k „jasným důsledkům“.
Turecko podle komisaře již splnilo obě podmínky EU pro start jednání – prosadit balík šesti zákonů posilující ochranu lidských práv a podepsat protokol o rozšíření celní unie i na nové členské státy, včetně Kypru.

O zahájení rozhovorů budou nyní jednat velvyslanci členských zemí EU. Pokud by nedospěli k dohodě, budou se otázkou zahájení přístupových jednání zabývat ministři zahraničí členských zemí na jednání 25.září.

Sdílet tento příspěvek