EK si přeje vyšší podporu rozvojových zemí

13.09.2005
Evropské komise José Barroso vybídl USA a další bohaté národy, aby se přidaly k Evropské unii ve snaze více pomoci rozvojovým zemím a do deseti let zmenšit rozsah chudoby ve světě na polovinu.

Evropské komise José Barroso vybídl USA a další bohaté národy, aby se přidaly k Evropské unii ve snaze více pomoci rozvojovým zemím a do deseti let zmenšit rozsah chudoby ve světě na polovinu.

„Závazky evropských zemí jsou jednoznačné a jasné. Nechceme jen vyzvat k následování, ale chceme, aby nás ostatní státy skutečně následovaly. Je důležité, aby svůj závazek na sebe vzaly i Spojené státy,“ prohlásil šéf evropské exekutivy před odjezdem do New Yorku, kde se zúčastní vrcholné schůzky vůdců 191 zemí OSN. Barroso podpořil reformu OSN. Vyslovil se pro vytvoření Rady pro lidská práva, zajišťující dohled nad všemi státy Spojených národů, pro zřízení komise pro budování míru, i pro prosazení spolupráce v boji proti terorismu.

Předseda EK před novináři připustil, že rozvojový svět, zejména Afrika, potřebuje nejen více peněz od vyspělých států, ale i zlepšit místní vládnutí, často poznamenané korupcí.
EU již poskytuje 55 procent veškeré rozvojové pomoci na světě (loni 35 miliard eur); pětinu z toho spravuje přímo Evropská komise. EU je současně největším obchodním partnerem rozvojových zemí.

„Patnáctka“ starých členských zemí se zavázala do roku 2010 vydávat na rozvojovou pomoc 0,56 procenta HDP a do roku 2015 zvýšit příspěvek na 0,7 procenta HDP (Lucembursko, Nizozemsko, Švédsko a Dánsko tento cíl již plní).
Nové členské státy se mají vynasnažit zvýšit svou pomoc na 0,17 procenta HDP do roku 2010; z nováčků poskytuje nejvíce rozvojové pomoci Česko (0,108 procenta HDP).

Přeměna závazků v činy by zdvojnásobila evropskou pomoc: o 20 miliard eur ročně navíc k roku 2010 a o 45 miliard k roku 2015. Polovička z navýšení pomoci má jít ku prospěchu Afriky jako kontinentu, potýkajícího se s největšími problémy.
Afrika by podle expertů EK bez změny své politiky nedosáhla cíle zmenšit chudobu na polovičku dříve než v roce 2147.

Sdílet tento příspěvek