ČR zaostává v přebírání evropské legislativy

13.09.2005
Podle zprávy EK je Česká republika nejhorší z nováčků EU v přebírání evropské legislativy. České zákony již ovšem v současné době obsahují téměř 99 procent evropských směrnic.

Česko a Slovensko jsou podle zprávy generálního sekretariátu Evropské komise nejhorší z nových členských zemí v rychlosti přebírání evropských zákonů. V žebříčku členských zemí, sestaveném podle tempa přebírání evropských norem, se Česká republika umístila na 20. místě, což znamená nejhůře ze všech deseti nových členských zemí EU. Slovensko si v přebírání evropské legislativy nevede o moc lépe, v žebříčku se umístilo je místo výše než ČR, tedy na 19.místě.

Česko mělo k 7. září převzít 2615 směrnic, ale do Bruselu nahlásilo, že stihlo do svého práva zapracovat 2585 direktiv, tedy 98,85 procenta. Slovensko zvládlo o deset směrnic více a téměř se trefilo do unijního průměru 98,88 procenta.

Ještě liknavěji než slovenští a čeští zákonodárci si vedlo pět z 15 starých členských zemí: Francie, Portugalsko, Řecko, Itálie a Lucembursko. To si ze všech členských zemí vedlo nejhůře, když jeho výkon v oblasti přebírání zákonů těsně překročil 97 procent. Naopak nejvzornější Litvu dělilo od dokonalosti jen šest směrnic, žebříčku vévodí s plněním na 99,77 procenta. Těsně následovaly Finsko, Polsko, Dánsko a Lotyšsko.

Pokud členský stát v naplňování svých závazků příliš zaostává, EK mu ve své roli strážce unijních smluv zašle nejprve upozornění. Po pár měsících může následovat druhé varování, po němž už může přijít na řadu i žaloba k Evropskému soudnímu dvoru a případné finanční sankce.

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Pavel Svoboda z vládní US-DEU uvedl, že nejde o vážný problém. Republice podle něj zbývá schválit spíš „nepodstatné novelky“. „Samozřejmě bych byl rád, kdybychom měli (převzato) 100 procent, ale toto nevidím jako fatální problém. To tedy v žádném případě,“ uvedl.

Šéf senátního eurovýboru Luděk Sefzig z opoziční ODS poznamenal, že nechce vládu nějak obhajovat, ale Česko si oproti údajům z července o dvě příčky polepšilo, byť je stále „na chvostu“. Největší problém při přejímání směrnic je podle senátora v tom, že vláda se často přihlásí k některým evropským vizím, aniž by měla jejich aplikaci dostatečně projednánu v ČR.

Sdílet tento příspěvek