Státy EU odmítají zásahy proti zvyšující se ceně ropy

12.09.2005
V EU panují obyvy, že by případné zásahy zabránily firmám v přispůsobení se současné situaci. Plánují pouze krátkodobou pomoc chudším částem populace.

Ministři financí členských zemí EU se v sobotu v britském Manchestru vyslovili proti pokřivujícím fiskálním nebo politickým zásahům, které by mohly zabránit firmám přizpůsobit se situaci současných vysokých cen ropy. Nevyloučili ale krátkodobá opatření, jež by ulehčila situaci chudším částem populace.

Na svém dvoudenním neformálním setkání ministři financí dále zdůraznili důležitost strukturálních reforem, které by ekonomiku Evropské unie učinily odolnější proti šokům. Zvláštní důraz kladli na energetickou efektivnost a úspory energie. Shodli se také na potřebě dále jednat se zeměmi produkujícími ropu – Ruskem, Norskem a Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC). Tyto země by měly, podle ministrů financí, zvýšit produkci ropy, aby pokryly světovou poptávku.

Podle lucemburského premiéra a ministra financí Jeana-Clauda Junckera, který v současnosti předsedá radě ministrů financí Eurozóny, chtějí Evropané otázku úspor energie otevřít i na příštím jednání skupiny G-7 ve Washingtonu. Mezi země s obzvláště velkou spotřebou energie zařadil německý náměstek ministra financí Koch-Weser například Spojené státy nebo Čínu.

Kromě aktuálních cen ropy na světových trzích jednali ministři financí také o rozvojové pomoci, porušení Paktu stability a růstu Portugalskem, pomoci malým podnikatelům na Západním břehu a v pásmu Gazy nebo boji proti financování terorismu.

Sdílet tento příspěvek