Francouzsko-britská dohoda o Turecku

12.09.2005

Paříž a Londýn podle FT uzavřeli kompromisní dohodu o Turecku, která by mohla vést k začátku tureckých přístupových rozhovorů v plánovaném termínu 3.října.

Podle deníku Financial Times se Francie a Velká Británie také dohodly, že by EU měla vydat prohlášení o tom, že by se Turecko nemohlo stát členem bloku, pokud neuzná všech 25 členských zemí. Mělo by tak podle zástupců obou zemí učinit co nejdříve.

V současnosti Turecko neuznává Kypr, který do EU vstoupil v květnu 2004. Tento postup je hlavní brzdou jednání vedoucích k oficiálnímu zahájení vstupních rozhovorů. Britské předsednictví by podpisem dohody s Francií mohlo neutralizovat nejsilnější odpůrce zahájení rozhovorů 3.října.

Francouzský premiér Dominique de Villepin v létě prohlásil, že považuje za „nepochopitelné,“ aby Evropská unie zahájila rozhovory s Ankarou, i přesto, že ta neuznává jeden z členských států. Jeho názor posléze podpořil i francouzský prezident prezident Jacques Chirac.

Bez podpory Francie by dva největší odpůrci zahájení rozhovorů v plánovaném termínu – Kypr a Rakousko – mohli změnit svoje stanovisko. Vídeň dosud žádala, aby Evropská unie nabídla Turecku místo plného členství pouze „privilegované partnerství“. Kypr chce od Evropské unie vydání protideklarace, která by jasně stanovila povinnost Ankary plně implementovat celní dohodu, která by umožnila vstup tureckých lodí do tureckých vod nebo kyperských letadel do tureckého vzdušného prostoru. Ankara obě opatření vytrvale odmítá.

Velvyslanci Evropské unie budou o turecké otázce jednat znovu ve středu 14.září. V posledních týdnech se jim totiž nepodařilo dosáhnout shody.

Londýn, který je silným zastáncem členství Turecka v EU, se v poslední době ze všech sil snaží o zahájení rozhovorů v plánovaném termínu. Teoreticky však může jejich začátek zablokovat kterýkoliv členský stát.

Sdílet tento příspěvek