Evropský parlament bude mít nové www stránky

09.09.2005
Evropský parlament zveřejní nové internetové stránky ve 20 jazycích, včetně češtiny. Podle zástupci parlamentu bude na stránkách www.europarl.eu.int možné vyhledat až milion dokumentů a zlepší se i orientace návštěvníků.

Stránky EP zprovozní příští úterý a zájemci tak budou moci na webu sledovat debaty poslanců a další podstatné události on-line. Snadnější bude vyhledávání potřebných dokumentů i aktuálního dění v parlamentu.
Křtu připojení stránek na síť se ujme sám předseda EP Josep Borrell. Pod mottem „457 milionů Evropanů na jedné internetové adrese“ tak učiní příští úterý v 10:00 SELČ v Bruselu.
Spuštění dokonalejšího webu chce Evropský parlament využít jako důvod k diskuzi nad internetem jako takovým. Sama EU doufá, že spuštění informační dálnice bude jeden ze způsobů přiblížení se většině Evropanům, kteří často o práci unijních institucí nemají valný zájem. V mnoha zemích EU již slouží internet jako prostředek komunikace mezi státem a občanem, například pro podání daňového přiznání a podobně. Diskuze se ale povedou i nad fenoménem blogů, tedy jakýchsi internetových deníků. Těch je dnes kolem 31 milionů a denně přibývá dalších 80.000. Tyto deníky jsou však často zdrojem pochybných a nevěrohodných informací.
Podle expertů se internet se začíná stávat i mocným politickým nástrojem. Řada stoupenců politické unie je zklamána tím, že možnosti internetu pohotově využili odpůrci ústavy EU ve Francii a Nizozemsku. Stejným médiem se však úspěšně šířily informace o celosvětové vlně koncertů Live8 na podporu chudých zemí světa, která se konala před zasedáním skupiny G8.

Sdílet tento příspěvek