Mandelson vyzval země EU ke schválení textilní dohody s Čínou

06.09.2005
Obchodní komisař Evropské unie Peter Mandelson dnes vyzval členské země, aby schválily pondělní dohodu s Čínou, která umožňuje uvolnit na evropských hranicích blokovaný čínský textil.

Informované zdroje již sdělily, že Francie, která vede země odmítající uvolnění dovozních kvót, je s dohodou srozuměna.
„Věřím ve schválení, protože první diskuse naznačily, že členské státy to (dohodu s Čínou) vřele vítají,“ řekl Mandelson rozhlasové stanici BBC. „Proti tomu, co navrhuji, nestojí žádná jiná alternativa,“ dodal komisař.
Zástupci EU a Číny se dohodli v pondělí v Pekingu, že se podělí o náklady na uvolnění zadržovaného zboží na trh. Polovina z asi 80 milionů kusů textilu bude odečtena z čínských exportních kvót na příští rok a zbytek EU přičte k letošním kvótám.
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ČTK řekl, že s navrhovanou dohodou lze souhlasit, pokud bude systém kvót na dovoz čínského textilu do EU zachován a bude vyjasněno, jak se naloží s případnými dalšími dovozy čínského textilu v letošním roce. „Jsme pro uvolnění zboží a navýšení letošních kvót z příštího roku či případně z jiné položky textilního zboží. Je to racionální krok, ovšem za podmínky zachování regulace dovozu čínského textilu,“ řekl ČTK Tlapa.
Viceprezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiří Kohoutek řekl, že tuzemští producenti textilu nemají zásadní námitky proti řešení založenému na odečtení odblokovaného čínského textilu z dovozních kvót určených pro následující roky. To by nezvýšilo celkové dovozy čínského textilu. „Zatím ale novou dohodu neznáme,“ podotkl Kohoutek.
Textilní zboží je nyní zablokováno na hranicích unie, protože čínské dovozy již vyčerpaly obnovené kvóty pro letošní rok. Omezení přijala Čína v červnu na nátlak EU, neboť po lednovém zrušení globálních kvót čínský vývoz textilu prudce stoupl. Kvóty mají platit do roku 2008 a omezí růst čínského dovozu na osm až 12,5 procenta ročně.
„Uzavřenou dohodu dnes projednávají experti členských států a Evropské komise, ve středu se k ní vysloví tzv. textilní výbor EU, kde sedí zástupci všech zemí,“ uvedla dnes mluvčí EK Pia Ahrenkildeová. Na základě jeho doporučení připraví Evropská komise případně návrh nařízení, jež umožní otevřít evropský trh nahromaděnému zboží; pokud s ním budou členské země souhlasit, schválí ho na začátku příštího týdne. Jeden z obchodních diplomatů v Bruselu řekl, že v takovém případě by se mohlo zboží z přístavů začít uvolňovat do poloviny příštího týdne.
Proti uvolnění kvót vystupovaly země se silným textilním průmyslem jako je Francie, Itálie a Španělsko. Informované zdroje však řekly, že Francie pondělní dohodu nezablokuje. „Myslím, že Francie proti tomu hlasovat nebude. Paříž je s dohodou částečně spokojena,“ řekl zdroj agentuře Reuters.

Sdílet tento příspěvek