Jednání Číny a USA o textilu ztroskotala, řešení chybí i EU

01.09.2005
Obchodní komisař Peter Mandelsonnaléhá na jednotlivé státy unie, aby umožnily uvolnění blokády již dovezeného zboží.

Jednání Číny a USA o textilu ztroskotala, řešení chybí i EU

Zdroje z textilního odvětví předtím sdělily, že Číňané svou pozici přitvrdili a nebyli ochotni ustoupit. „Vypadalo to, že je tu dobrá šance na dohodu, ale je jasné, že čínská vláda neměla zájem ustoupit ze své pozice – a ani USA,“ řekl Johnson.
Dohoda měla po vzoru červnového ujednání mezi Čínou a Evropskou unií výrazně omezit růst čínského vývozu do USA. Za první pololetí vzrostl o celých 97 procent.
Rozhovory se konaly podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO) poté, co Spojené státy v květnu uvalily na čínské dovozy předběžná omezení, napsala agentura ČTK.

Rozvinuté země letos v lednu v rámci dohody WTO zrušily dovozní kvóty na textil z rozvojových zemí. To však vyvolalo prudký růst čínských dovozů do USA i EU, který přiměl textilní výrobce k žádostem o ochranu. Proti nim ovšem stojí v unii i ve Spojených státech dovozci a prodejci, kteří se odvolávají na prospěch spotřebitelů.
EU již v červnu přiměla Peking k dobrovolnému omezení vývozu, kvůli tomu však nyní vznikla v unii textilní krize. Stanovené kvóty se ukázaly být zcela nedostatečné a předtím objednané zásilky svetrů, kalhot nebo halenek je již výrazně překročily. Zboží, které evropští dovozci vesměs zaplatili, je nyní zadržováno na hranicích EU a v přístavech.

Obchodní komisař Peter Mandelson proto naléhá na jednotlivé státy unie, aby umožnily uvolnění blokády již dovezeného zboží. Menší obchodníci a butiky už začínají trpět nedostatkem zásob a hrozí i zvyšování cen, na které doplatí spotřebitelé.
Členské státy EU se včera na základě Mandelsonovy výzvy dohodly jen na tom, že rozhodnutí musí padnout brzy. Není zatím jasné, zda a jak se podaří sladit postoje příznivců a odpůrců uvolnění blokády.

Sdílet tento příspěvek