Německo a ČR vyzývají Brity ke konkrétním krokům v otázce rozpočtu EU

26.08.2005

Podle ministrů financí obou zemí Sobotky a Eichela, by měl být rozpočet EU přijat „co nejdříve, jak to bude možné“.

Německo a Česká republika vyzývají Londýn, aby učinil konkrétní kroky k vyřešení patové situace ohledně budoucího rozpočtového výhledu EU pro období 2006-2013. Po včerejším setkání ministrů financí členských zemí sdělili ministři obou zemí, Hans Eichel a Bohuslav Sobotka, že očekávají od britského předsednictví konkrétní řešení problému. Podle obou politiků by měl být rozpočet, na kterém se špičky jednotlivých členských zemí EU nedohodli již na červnovém Summitu, přijat „co nejdříve, jak to bude možné“.

Eichel uvedl, že nebude správné, pokud Londýn nechá řešení problému na rakouské předsednictví, jež začíná v lednu příštího roku, bez vyvinutí jakéhokoliv úsilí k jeho řešení. Sobotka zase apeloval na „morální povinnost“ Londýna. Jejich komentáře přicházejí poté, co Londýn nastínil svou myšlenku přenechat tvorbu rozpočtu rakouskému předsednictví a chce se ve zbytku své „vlády“ zaměřit na budoucnost evropského sociálního modelu. Britská vláda se také v poslední době zaměřuje spíše na domácí politickou scénu, která se dostala do popředí jejího zájmu po teroristických útocích v Londýně.

Velká Británie je velkou částí odborníků považována za hlavního viníka „rozpočtové nedohody“. Na červnovém Summitu EU v Bruselu se totiž britský ministerský předseda Blair odmítl vzdát rabatu z britského příspěvku do unijního rozpočtu. Byl tak ochoten učinit pouze v případě změny vyplácení a výše evropských zemědělských dotací. S takovým opatření ovšem ostře nesouhlasila Francie, která argumentovala tím, že Londýn souhlasil se zemědělskou dohodou uzavřenou v roce 2002.

Na začátku britského předsednictví Blair nastínil svou vizi „moderní a reformované Evropské unie.“ Navrhl přesunou část peněz rozpočtu patřících zemědělským dotacím na rozvoj výzkumu a vzdělání. Tato opatření by podle jeho názoru přispělo k růstu ekonomiky. Částečnou podporu získal ovšem pouze v některých nových členských zemích unie, které krachem dohody o rozpočtu ztrácejí nejvíce. Na učinění konkrétních kroků v otázce rozpočtu má Londýn poslední čtyři měsíce.

Sdílet tento příspěvek