Mezi kandidáty na šéfa Evropského protikorupčního úřadu zbyla poslední pětice

25.08.2005
Výběrová komise pod vedením protikorupčního komisaře Siima Kallase vybrala z celkového počtu 181 uchazečů 5 kandidátů do posledního kola.

Jedním z kandidátů je podle Dánského rozhlasu i současný šéf OLAFu, Němec Franz Hermann Bruner, který funkci vykonává již pět let. Proti němu však stojí zkušené osobnosti. Jednou z nich je bývalý ředitel Švédské národní policejní rady a předseda Interpolu v letech 1994-1996 Bjorn Ericsson. Dalším je Francois Fallettim, který dlouhých 27 let pracoval jako soudní žalobce na francouzském ministerstvu spravedlnosti. Poté působil v organizaci Eurojust.

Na protikorupčního šéfa kandiduje také předseda Výboru OSN pro sufitové operace a ředitel Zahraničního auditu Francie Alain Gilette. Posledním kandidátem je Belgičan Johan Renolt, jeden z vedoucích pracovníků belgického protikorupčního úřadu.

Působení Brunera ve funkci bylo v poslední době velmi kritizováno. V červnu byly poslancům Evropského parlamentu předloženy tři externí zprávy, které vyhodnotily OLAF jako neefektivní a doporučily změnu vedení. Výbor EP pro rozpočtovou kontrolu poté požadoval veřejné výběrové řízení, kterého se mohli zúčastnit kandidáti nepůsobící v evropských institucích. Vybraná pětice předstoupí před výbor v následujících měsících.

Sdílet tento příspěvek