Unie chce otestovat většinu chemikálií

24.08.2005
Chemický průmysl se ocitl pod lupou EU. Kromě toho, že nyní Evropská komise viní producenty chemikálií z používání kartelových dohod, čeká na firmy nová přísná legislativa o testování produktů.

Chemický průmysl se ocitl pod lupou Evropské unie. Kromě toho, že nyní Evropská komise viní producenty chemikálií z používání kartelových dohod, čeká na firmy nová přísná legislativa o testování produktů. Chemickým koncernům přitom půjde o desítky miliónů.
Nové testy, které jsou známé pod zkratkou REACH, se budou týkat zhruba 96 procent všech chemikálií vyráběných na území Evropské unie. Výrobci jimi budou prokazovat, že jejich produkty jsou zdraví i životnímu prostředí neškodné. Legislativu ještě čeká schvalovací proces v unii.

„Rozhodující chvíle přijde tento podzim,“ upozorňuje server EurActiv. V říjnu totiž zasedá Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, který REACH europoslancům buď doporučí, nebo naopak. Parlament by pak měl rozhodovat nejdříve na konci téhož měsíce.
Chemické koncerny se od počátku, kdy se o zavedení REACH uvažuje, bouří, že je to příliš nákladné. Evropská komise odhaduje, že testy přijdou maximálně na pět miliard eur. Firmy, které je budou muset uhradit, se obávají, že to bude mnohonásobně více. Co však firmám vadí ještě více, je zveřejnění veškerých údajů o testovaných látkách, uvedla agentura Reuters.

Guido Sacconi, zpravodaj předkládané legislativy, k původnímu návrhu komise proto přidal několik úprav. Na podnět průmyslníků se začne s prověrkami u látek, kde se riziko předpokládá. Sacconi také navrhuje, aby po šesti letech komise prověřila úspěšnost systému REACH a případně jej upravila. Nakonec také doporučuje prodloužit období, po němž budou data o chemikáliích zveřejněna. „Tyto pozměňující návrhy podle mého zmírňují dopad na chemický průmysl. Námitky jeho zástupců, že zejména malé firmy budou nuceny trh opustit, jsou tímto odbyty,“ citoval italského europoslance server EurActiv.

„Určitě je to kompromisní řešení, ale je to také spíš dobrý start. Raději bychom dosáhli ještě širšího kompromisu,“ komentoval Sacconiho návrh Jean-Claude Lahaut z Rady evropského chemického průmyslu (CEFIC).
Nového testování se obávají také vlády některých členských zemí unie. Tvrdí, že spolu s firmami ponese náklady také celá ekonomika. Například Francie očekává, že obrat tamního chemického průmyslu by mohl poklesnout až o patnáct procent. Francouzské hospodářství by pak přišlo asi o jedno procento hrubého domácího produktu a především by práci mohlo ztratit až tři sta třicet tisíc lidí, uvedla agentura AFP.

Chemikálie čekají tvrdé a drahé testy

Sdílet tento příspěvek