Občané EU budou moci snadněji nakupovat česká pole

16.08.2005
K nákupu českého zemědělského pozemku by nově občanům EU měl stačit tvralý pobyt v ČR. Počítá s tím novela devizového zákona.

Zemědělci ze členských zemí Evropské unie zřejmě budou mít od příštího roku snadnější přístup k pořízení českých polí. V současné době platí opatření, které vyžaduje po zájemci o český zemědělský pozemek minimálně tříletý pobyt v ČR. Toto nařízení ovšem odporuje pravidlům Evropské unie.

Proto novela devizového zákona, kterou ve středu projedná vláda, počítá se změnou. Zahraničním zemědělcům by nově mělo při získání českého zemědělského pozemku stačit, že získají v ČR trvalý pobyt a v zemi se usadí.

Podle unijních pravidel musí pro samostatně hospodařící zemědělce z EU, kteří se chtějí usadit a bydlet v ČR, platit stejná pravidla jako pro české státní občany. Současný zákon odporuje podle MF unijním předpisům nejen u samostatně hospodařících zemědělců, ale také u zemědělských firem.

ČR si při vyjednávání podmínek vstupu do EU vybojovala přechodné sedmileté období pro nakupování zemědělských a lesních pozemků. Toto období se však týká právě jen lidí a firem, které nejsou v ČR usazené. Opatření bylo přijatu z důvodu toho, že si čeští zemědělci v minulosti opakovaně stěžovali, že jim bohatší západní rolníci skupují pole.

Sdílet tento příspěvek