EU vývozní subvence na pšenici nezměnila

12.08.2005

Evropská unie ponechala subvence na vývoz pšenice na čtyřech eurech za tunu, kde je měla i v předchozích dvou tendrech.

Evropská unie ponechala subvence na vývoz pšenice na čtyřech eurech za tunu, kde je měla i v předchozích dvou tendrech. Unie zároveň odmítla nabídky na přesun intervenčních zásob do Španělska ve snaze bojovat s dopady sucha, které tuto zemi sužuje.
Výbor pro obiloviny Evropské unie stanovil náhradu za prodej pšenice na volném trhu maximálně na čtyři eura za tunu při objemu 98.100 tun. Nabídka činila 393.100 tun.

Relativně nízká částka naznačuje, že komise na začátku sezony kladla důraz převážně na uvolnění prostoru v intervenčních skladech, hlavně ve střední Evropě.
Výbor dále schválil osm nových tendrů na vývoz celkem 625.960 tun intervenčního ječmene do zemí mimo Evropskou unii, oznámil francouzský úřad pro obiloviny ONIC. Tendry se budou konat od 8. září letošního roku do 22. června 2006.

Na konci minulé sezony měla unie ve skladech více než 15 milionů tun obilovin, z toho deset milionů tun pšenice. Země jako Maďarsko si v loňském sezoně vytvořily velké zásoby obilí, převážně proto, že jejich poloha jim bránila v přístupu na světový trh. Problémy způsobil i nedostatek skladovacích kapacit, což zvýšilo naléhavost vývozu, aby byl dostatek místa pro letošní úrodu.

Sdílet tento příspěvek