Evropské firmy budou muset vynaložit další prostředky na IT

11.08.2005
Stovky miliónů dolarů až miliard budou muset kvůli novému opatření EK v příštích letech vynaložit evropské firmy na kontroly a úpravy svých počítačových programů.

Evropská komise totiž připravuje evropskou obdobu amerického zákona Sarbanes-Oxley. Ta má za cíl co nejvíce omezit nenadálá nepříjemná překvapení v účetních stavech organizací, odstranit neprůhlednost hospodaření a zavést včasné reportování a řešení krizových stavů.
Má se tak předejít účetním skandálům typu amerického Enronu či evropského Parmalatu. Očekává se, že vrcholoví manažeři je budou důsledně prosazovat, protože na rozdíl ode dneška budou za správnost účetních výsledků ručit svým osobním majetkem podobně jako je tomu už nyní u šéfů společností kotovaných na americké burze.
Vlády evropských zemí tak chtějí zpřísnit dohled nad účetnictvím veřejně obchodovatelných firem. Nejen pro lepší ochranu akcionářů, ale i pro přesnější výběr daní. Tato nová norma bude platit i pro Česko jako člena Evropské unie.

Týdny až měsíce práce

Jaké budou náklady?

Chystané zpřísnění účetnictví v Evropě
Připravuje se evropská obdoba amerického zákona Sarbanes – Oxley, zpřísňující pravidla pro hlášení hospodářských výsledků firem.
Má být zavedena přísná zpětná kontrola dat a týdenní hlášení místo měsíčních.
Vrcholoví manažeři budou ručit svým majetkem.
Potřeba změn v účetních programech si vyžádá stovky miliónů až miliard dolarů v Evropě.
Potenciál českého trhu se odhaduje na stovky miliónů korun.
V příštím roce by měly změny platit pro pojišťovny, pro ostatní firmy v roce 2007 nebo 2008.
Na zavedení mezinárodních účetních standardů se v EU vynaložilo několik miliard dolarů.
Zdroj: Mercury

Sdílet tento příspěvek