Írán chce dál vyjednávat s EU

10.08.2005
Rozhodování o sankcích vůči Íránu v Radě bezpečnosti OSN se blíží, ale ještě se mu teheránský režim může vyhnout. K takovému závěru dospěla MAAE.

Rozhodování o sankcích vůči Íránu v Radě bezpečnosti OSN se blíží, ale ještě se mu teheránský režim může vyhnout. Zhruba v tomto duchu se neslo včerejší mimořádné jednání Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni.
Evropský diplomat, který se účastnil setkání zástupců pětatřiceti členských zemí, řekl agentuře Reuters, že jde o jedno z posledních varování. Pokud Írán obohacování uranu nezastaví, agentura doporučí projednání záležitosti v Radě bezpečnosti.
Ta má právo uvalit na islámskou republiku sankce za to, že porušuje dohodu o nešíření jaderných zbraní a neposkytuje záruky, že její jaderný program slouží výhradně mírovým účelům.

„V pětatřicetičlenné Radě guvernérů MAAE existuje rozpor mezi západními a rozvojovými zeměmi. Západ chce dříve předat Írán do Rady bezpečnosti, zatímco zástupci rozvojových zemí tvrdí, že jen obnovil program, který předtím přerušil dobrovolně,“ uvedl diplomat. Na íránské straně podle něj stojí například Jihoafrická republika nebo Argentina.
Teherán obnovil v pondělí provoz v továrně na zpracování uranu v Isfahánu. Tento krok okamžitě odsoudily Velká Británie a Francie, které loni společně s Německem přiměly íránský režim k pozastavení atomového programu.
Íránský prezident Ahmadínežád včera prohlásil, že obnovením provozu v Isfahánu Írán neudělal nic nezákonného a je nadále připraven jednat o svém nukleárním programu s Evropskou unií.

„Mám nové návrhy a iniciativy, které zveřejním, až sestavím vládu,“ řekl prezident, který minulý týden nastoupil do úřadu, v telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem.
K evropské kritice se včera přidalo i Rusko, které Íránu s jaderným programem pomáhá. „Bylo by rozumné okamžitě zastavit obnovené zpracovávání uranu a pokračovat ve spolupráci s MAAE s cílem odstranit všechny sporné otázky,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.
Íránský ministr obrany Alí Šamchání včera zopakoval, že islámská republika neusiluje o nukleární bombu, a zároveň varoval, že pokud USA nebo Izrael na íránská jaderná zařízení zaútočí, nebude se Teherán už cítit vázán žádnými mezinárodními závazky.

„Musím říci, že naše rakety Šaháb-3 jsou již schopny zasahovat cíle s metrovou přesností,“ oznámil odstupující ministr.
Íránská raketa Šaháb-3 má podle vojenských expertů dolet do dvou tisíc kilometrů a může tak zasáhnout Izrael. Jak USA, tak židovský stát ale v posledních měsících tlumily spekulace médií o možném vojenském úderu a shodně prohlašují, že nyní dávají přednost diplomatickému řešení.
(Reuters, man)

Sdílet tento příspěvek