EK povolila dovoz dalšího druhu geneticky upravené kukuřice

09.08.2005

Nové opatření zapadá do nedávné evropské iniciativy, která umožnila zvýšení počtu modifikovaných potravin na evropském trhu.

Evropská komise včera schválila přístup na svůj trh geneticky upravené kukuřici MON 863. Může být použita pouze jako krmivo pro zvířata. Před povolením k přístupu na trh EU kukuřice prošla náročnými předtesty. Jako bezpečnou ji schválil Evropský úřad bezpečnosti potravin. Po vstupu na trh bude tato kukuřice nadále monitorována.

Kukuřice MON 863 smí být použita pouze jako krmivo pro zvířata, nesmí se využívat ke kultivaci či do potravin. Na výrobek se vztahují povinnosti o značení obsahu GMO. Povolení k přístupu na trh EU získají pouze ty geneticky upravené plodiny, které jsou prohlášeny za bezpečné pro lidi, zvířata a životní prostředí.

Nová evropská legislativa týkající se geneticky upravených plodin ukládá, že pokud zboží obsahuje více než 0,9 % GMO, musí být viditelně označeno nálepkou s textem „Tento výrobek obsahuje GMO.“. EU nedávno zrušila moratorium na schvalování nových GMO, které bylo v platnosti od roku 1998 a umožnila tak zvýšení počtu modifikovaných potravin na evropském trhu.

Nová pravidla ovšem budou mnohem přísnější. Unie se dosud velmi bránila dovozu zboží s obsahem GMO, což se pravidelně setkávalo s kritikou Spojených států, Kanady a Argentiny na půdě Světové obchodní organizace (WTO). Podle průzkumů vyvolávají GMO podezření u 70% evropských spotřebitelů.

Sdílet tento příspěvek