Robin Cook: Blairův odpůrce i eurofil

08.08.2005
Jeden z nejschopnějších mužů britských labouristů, bývalý ministr zahraničí a příznivec eura, Robin Cook, v sobotu nečekaně zahynul při túře ve skotské Vysočině.

Obratný řečník, houževnatý protivník a jeden z nejschopnějších mužů britských labouristů Robin Cook v sobotu nečekaně zahynul při túře ve skotské Vysočině. Zkolaboval v průběhu výstupu na horu Ben Stack.
Devětapadesátiletý Cook, bývalý ministr zahraničí a vůdce Dolní sněmovny, byl i jako pozdější řadový poslanec vysoce respektovaným politikem. Během celé své kariéry zastával zásadové postoje. Kvůli odporu k válce v Iráku neváhal přibrzdit pracně budovanou kariéru.

Neuhnul ani před střetem s premiérem Tonym Blairem, se kterým jej předtím pojilo dlouholeté přátelství. Vždy projevoval typickou skotskou zarputilost. Ne každý to snesl. Proto jeho kritici občas zmiňovali Cookovu aroganci. Pro příznivce to byl naopak další důkaz osobních kvalit.
Ministr zahraničí Jack Straw jej nazval „největším poslancem své generace“. Cookovy kvality připomněl i premiér Tony Blair. „Robin byl výjimečný, nesmírně nadaný – skvělý v diskusích a měl neuvěřitelné schopnosti i sílu přesvědčivosti,“ řekl Blair agenturám.

Buldočí tah na branku imponoval i opozici. „Byl politikem z podstaty, tvrdě bojoval za věci, kterým věřil,“ prohlásil dosluhující šéf konzervativců Michael Howard.
Takovou věc, jíž Cook věřil, představovala válka v Kosovu. Byl jednou z klíčových postav úspěšné operace Severoatlantické aliance, které se podařilo vytlačit jugoslávské jednotky a nastolit následující křehký klid zbraní. Cook později sám s oblibou zmiňoval operaci jako velký osobní úspěch.

Zcela opačný postoj zaujal ke spojeneckému tažení v Iráku. Na protest proti válce odešel v březnu 2003 z vlády – jako jediný ještě před začátkem úderu. Obzvláště jej dráždilo, že Spojené státy se svými spojenci útočí bez zastřešující rezoluce OSN. „Proč je tak naléhavé odzbrojit vojenskou mašinérii, kterou jsme sami pomáhali tvořit?“ ptal se. Absence zbraní hromadného ničení, zmiňované jako jeden z důvodů útoku, jej utvrdila v odmítání irácké války.

Nebylo to jedinkrát, kdy měl dost razance k tomu, aby hájil stanoviska, která šla proti oficiální linii vlády. Výrazný eurofil Cook značně předběhl diskuse o nástupu eura. V roce 2000 Brity zmrazil větou, že „přijetí eura je nevyhnutelné“.
Ne vždy se dokázal náležitě orientovat ve spletité diplomacii. Indy urazil, když v průběhu návštěvy Alžběty II. navrhoval zprostředkování konfliktu v Kašmíru – který považují Indové za svou vnitřní záležitost. Nediplomaticky si počínal například i při návštěvě Izraele.

Cook totiž nevynikal smyslem pro jemné narážky, rád šel na věci zpříma. Nakonec tedy ani moc neudiví, že tato vlastnost ho dostihla, když se dostal do podivných zákrut diplomacie.

ROBIN COOK
zásadový politik
Bývalý britský ministr zahraničí opustil Blairův kabinet v roce 2003 kvůli svému odmítavému postoji k válce v Iráku. Disponoval obdivuhodným intelektem, byl brilantním diskutérem, v pozici šéfa diplomacie jej ale brzdily nedostatek taktu a neznalost diplomatických zvyklostí.
STOUPENEC EVROPY
V roce 2000 vyvolal pozdvižení větou, že přijetí eura v Británii je v konečném důsledku nevyhnutelné.
nevěrný manžel
Narodil se 28. února 1946. Z prvního manželství měl dvě děti. V roce 1998 se oženil se svou sekretářkou Gaynor Reganovou, pouhý měsíc po rozvodu s první ženou. Bývalá manželka Margaret jej obvinila ze sukničkářství.
Zdroj: reuters

Sdílet tento příspěvek