Unie předala Íránu oficiální kompenzační návrhy

05.08.2005
Ve své nabídce Unie uznává Íránu právo na mírové využívání jaderné energie. Požaduje však, aby se zavázal, že nebude pokračovat v obohacování uranu.

Evropská unie dnes předala Íránu balík svých kompenzačních návrhů, jimiž chce odvrátit Teherán od obnovy jeho kontroverzních jaderných aktivit. Zároveň slovy francouzského ministra zahraničí Philippa Douste-Blazyho očekává, že Írán poslechne „hlas rozumu“. Pokud by se tam nestalo předá celou věc Radě bezpečnosti OSN.

Ve své nabídce Unie uznává Íránu právo na mírové využívání jaderné energie. S odvoláním na diplomata z okruhu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) to dnes oznámila agentura AFP. Mluvčí MAAE zároveň potvrdil konání mimořádné schůzky rady guvernérů MAAE, svolané na úterý do vídeňské centrály agentury.

EU však znovu v předaném návrhu od Íránu požaduje, aby se zavázal, že nebude pokračovat v obohacování uranu a v dalších citlivých aktivitách, které by mohly vyústit ve výrobu jaderné zbraně.

Írán prostuduje nabídku Evropanů do 48 hodin a poté na ni odpoví, sdělilo teheránské ministerstvo zahraničí.
„I kdyby jejich (evropské) návrhy nedovolovaly obnovu činnosti v Isfahánu, my tamní jaderné aktivity obnovíme,“ řekl nicméně agentuře Reuters už předem tajemník Nejvyšší rady národní bezpečnosti Hosejn Músávíján. Podle některých íránských představitelů návrh porušuje některé dohody mezi oběma stranami.

Evropská unie a USA podezřívají Írán, že se snaží vyvíjet jaderné zbraně. Teherán ale trvá na tom, že jeho program je mírový a slouží pouze k výrobě energie. EU se snaží diplomatickým jednáním a nabídkou obchodních výhod přesvědčit Teherán, aby se zřekl té části jaderného programu, která hrozí vyústit až ve výrobu jaderné zbraně. Jde zejména o proces obohacování uranu v jaderném zařízení v Isfahánu.

Sdílet tento příspěvek