Evropské komisi se nelíbí česká obnova hutnictví

04.08.2005
Průběh a dosahované výsledky restrukturalizace českého hutnictví kritizuje ve své nejnovější zprávě Evropská komise. českým podnikům dokonce hrozí odebrání státní podpory.

Průběh a dosahované výsledky restrukturalizace českého hutnictví kritizuje ve své nejnovější zprávě Evropská komise. Pokud do konce příštího roku určitá firma nesplní dohodnutá kritéria životaschopnosti, hrozí podle zprávy komise v krajním případě až odebrání státní podpory. Podobné výtky komise adresovala i polským hutím.
Ta přitom u Nové huti Ostrava (nyní Mittal Steel Ostrava), Vítkovických železáren (Vítkovice Steel) a Válcoven plechu Frýdek-Místek celkem byla více než 13 miliard korun.

Česko se zavázalo v rámci přístupových jednání k tomu, že zmodernizuje své zastaralé a předimenzované hutnictví, aby se stalo plně konkurenceschopným v rámci Evropské unie. Díky předloženému a komisí schválenému Národnímu restrukturalizačnímu programu mohl stát z veřejných zdrojů financovat některé firmy, a hlavně jejich nezbytnou transformaci.

Podle EK přitom nesplnění dohodnutých podmínek hrozí. Kritika se týká především nedodržování investičních programů a pomalého snižování vlastních nákladů. „Neříkáme, že je vše ztraceno, ale změny je třeba urychlit. Vracení státní podpory by nebylo dobré ani pro Česko, ani pro komisi,“ řekl ČTK mluvčí komisaře pro podniky a průmysl Gregor Kreuzhuber.
„Nemyslím si, že bychom nějak zaostávali,“ reagoval finanční ředitel společnosti Vítkovice Steel Jiří Chuchro. Argumentuje tím, že investice do nové technologie sekundární metalurgie za miliardu korun, kterou chce firma napřesrok dokončit, dovolí produkovat výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Firma také plánuje do konce příštího roku ušetřit půl miliardy korun. Chuchro je proto přesvědčen, že i s pomocí nového vlastníka Evraz Holdingu se podaří kritéria životaschopnosti splnit.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina soudí, že závazky, které jsme přijali, musíme také dodržovat. „Anebo vyjednat s komisí nové podmínky, což v případě hutí téměř vylučuji. Největší problém vnímám v neplnění investičního programu, k němuž se při privatizaci ostravské Nové huti zavázal nabyvatel – LNM Holdings, ze skupiny Mittal Steel Company,“ poznamenal. Vyjádření firmy se včera získat nepodařilo.
Podle komise sice české hutě využily loňského poptávkového boomu, ale vzhledem k růstu cen vstupních materiálů a surovin nebyl efekt ještě dostatečně vysoký. Ocelářství zvýšilo loni podle statistik asociace Hutnictví železa tržby meziročně o polovinu a zdvojnásobilo zisky na úroveň přesahující 15 miliard korun. Letos však hutě čelí výraznému poklesu poptávky.

Sdílet tento příspěvek