Evropa předloží Íránu své návrhy do neděle

04.08.2005
Návrhy se budou týkat kompenzace za zastavení sporných íránských jaderných aktivit. Mezi garancemi se může objevit i bezpečnostní záruka.

Zástupci evropské unie předloží Íránu své návrhy na kompenzace za zastavení sporných jaderných aktivit nejpozději do neděle. Budou se týkat i zajištění íránské bezpečnosti. Evropa je prý schopna Íránu nabídnout vyšší bezpečností záruky. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy.

Francie spolu s Německem a Británií se jednáním snaží Irák přimět, aby se vzdal části svého jaderného programu, která by mohla vyústit ve výrobu jaderných zbraní. Jednání se v posledních dnech dostalo do krize, když Írán oznámil, že citlivé jaderné aktivity neprodleně obnoví. Ve středu uvedl, že to odkládá na začátek příštího týdne.

Cílem Evropanů je otevřít novou kapitolu vztahů mezi Íránem a Evropskou unií a celým mezinárodním společenstvím. Evropané budou podporovat pouze bezpečný, životaschopný íránský jaderný program, který by nepřispíval k šíření jaderných zbraní, včetně přístupu k jadernému palivu.

Podle Blazyho je Evropa ochotna nabídnout Íránu bezpečnostní záruky, ve smyslu, že na něj nebude zaútočeno. „Ale jednejme a uvidíme, co se dá dělat.“, uvedl.

Připravovaný evropský návrh podle něj dále zahrnuje rozsáhlou hospodářskou spolupráci, zvlášť v energetice, a předpokládá v tomto ohledu uzavření dohody s Evropskou unií.

Sdílet tento příspěvek