Zemědělci nyní mohou připravovat projekty na modernizaci skladů

03.08.2005

Letos v prosinci a v lednu 2006 budou moci zemědělci žádat o evropské dotace na modernizaci a výstavbu skladů obilí a řepky.

Letos v prosinci a v lednu 2006 budou moci zemědělci žádat o evropské dotace na modernizaci a výstavbu skladů obilí a řepky. Podpora bude ale určena pouze pěstitelům, nikoliv komerčním skladovatelům, řekl ministr zemědělství Petr Zgarba.

Podle něj je nyní pravý čas vyjasnit si podnikatelský záměr, připravit projekt, územní a stavební povolení tak, aby byl projekt připraven k realizaci. Připomněl, že ministerstvo před časem požádalo zemědělskou komisi v Bruselu o změnu operačního programu tak, aby se do formy podpory dala zahrnout jakákoliv rekonstrukce starých skladů na obilí a olejniny – stavební i technologická, stejně jako budování nových.

„Sledujeme tím zlepšení parametrů skladovacích kapacit, aby podnikatelé mohli obilí kvalitně skladovat a prodávat ve chvíli, kdy se jim cena na trhu bude zdát optimální,“ vysvětlil.
V Česku je podle Zgarbových informací sklizena asi třetina obilovin. Statistici předpokládali průměrnou sklizeň, situaci na trhu ale komplikují přebytky úrody z loňska. Zgarba míní, že odhady kvůli nynějšímu počasí nebudou naplněny.

Sdílet tento příspěvek