EK ještě posoudí turecké neuznání Kypru

02.08.2005

EK přezkoumá, zda prohlášení o neuznání Kypru nepředstavuje právní překážku pro plánovaný říjnový start rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Evropská komise ještě přezkoumá, zda páteční turecké prohlášení o neuznání Kypru nepředstavuje právní překážku pro plánovaný říjnový start rozhovorů o vstupu Turecka do EU. „Není žádná lhůta, dokdy by měla právní služba EK expertízu vypracovat, ale je to poměrně naléhavé, protože rozhovory by měly začít 3. října,“ uvedl mluvčí EK Amadeu Altafaj.

Turecko po desetiletích čekání dostalo loni v prosinci od summitu EU příslib, že 3. října budou moci začít přístupová jednání, pokud podepíše protokol o rozšíření celní unie s EU i na deset nových členských zemí, včetně Kypru. To by znamenalo alespoň nepřímé uznání tohoto státu kyperských Řeků.

Komisař pro rozšíření Olli Rehn původně podpis celního protokolu uvítal jako krok k otevření přístupových jednání, i když záhodno je pečlivě posoudit případné právní důsledky turecké deklarace. Za podstatný však považoval turecký závazek protokol uplatnit na všechny členské státy, jakož i příslib Ankary nadále podporovat úsilí o vyřešení kyperské otázky. Obdobně zareagovalo i britské předsednictví EU.

Turecké odmítnutí uznat vládu kyperských Řeků popudilo jak Nikósii, tak Atény, ale i Vídeň či část konzervativních poslanců Evropského parlamentu.

Ačkoliv v tureckém tisku po podpisu protokolu zavládl optimismus, že cesta ke startu jednání je otevřená, věci se ještě mohou zkomplikovat. Členské státy totiž ještě neschválily vyjednávací rámec, který EK navrhla již koncem června. V září se tak čeká diplomatická bitva, v níž by případně mohlo zaznít i veto, jak pohrozil Kypr.

Villepin nechce jednat bez uznání Kypru

Podle francouzského premiéra Dominiquea de Villepina je nemyslitelné, aby Evropská unie zahájila vstupní rozhovory s Tureckem, jestliže Ankara neuznává Kypr. Zmínil se také o možnosti odložit start jednání plánovaný na 3. října.

„Zdá se mi nemyslitelné, aby mohlo začít jakékoli jednání se zemí, která neuznává všechny evropské státy, tedy celou pětadvacítku,“ řekl ministr pro rozhlasovou stanici Europe 1.

Turecko v pátek podepsalo protokol, jímž se rozšiřuje celní unie s původní Evropskou unií i na deset nových členů. Otázka Kypru tím však vyřešena nebyla: Ankara k dokumentu připojila prohlášení, podle něhož „podpis neznamená uznání Kyperské republiky“, tedy vlády řecké části ostrova.

Sdílet tento příspěvek