EK předloží návrh směrnice o skladování dat

01.08.2005
EK předloží vlastní návrh směrnice o povinném uchovávání záznamů telefonických hovorů a komunikace přes internet, i přes fakt, že skupina členských států již podobný projekt sestavila.

Rozdíl spočívá v tom, že plnění směrnice EU by mohla Evropská komise sledovat a vynucovat. Na jejím schválení by se musel podílet Evropský parlament. Mezivládní dohoda naopak souhlas EP nepotřebuje a komise do jejího plnění může zasahovat jen okrajově.


„Máme celou řadu dobrých argumentů, budeme pokračovat v přípravě směrnice a budeme ji vášnivě obhajovat,“ uvedl mluvčí EK Friso Roscam Abbing. Podle právníků EK návrh členských států nespočívá na správném právním základě. Návrh komise umožní na jedné straně úřadům přístup k údajům o telefonických hovorech a e-mailových spojeních a na druhé poskytne dodatečné záruky ochrany osobních dat.


Zatím se neví, zda náklady na uchovávání dat ponesou pouze operátoři telekomunikačních sítí, nebo také stát. Není také jasné, po jakou dobu budou údaje uchovávány, návrhy se pohybují od několika měsíců po jeden rok. Skladovány mají být informace o tom, kdy bylo kam ze kterého čísla voláno, kdy komu od koho přišly jaké e-maily, nikoli sám obsah hovorů či zpráv.


Směrnice o uchovávání telekomunikačních dat je jedním z bodů obsáhlého programu boje proti terorismu, který EK souhrnně představila. Z nejbližších úkolů jsou v něm zářijová zpráva o radikalizaci islámských skupin a najímání teroristů v EU.

Sdílet tento příspěvek