Zavedení eura podle Berlusconiho poškodilo Itálii

28.07.2005
Bývalý premiér Prodi podle Berlusconiho názoru vyjednal pro zemi špatné podmínky přijetí eura. EK takovou tezi ostře odmítla.

Zemi podle Berlusconiho poškodilo to, že bývalý premiér Romano Prodi podle jeho názoru vyjednal pro zemi špatné podmínky jeho přijetí. Evropská komise se proti Berlusconiho výroku ihned ohradila.

„Prodiho euro každého naštvalo,“ řekl Berlusconi na konferenci své strany Forza Italia. „Jsou skupiny Italů, které kvůli vpádu Prodiho eura zažívají obtíže,“ dodal premiér.

Evropská komise Berlusconiho kritiku eura odmítla a řekla, že zavedení eura bylo pro Evropu naopak jednoznačně pozitivní. „Myslíme si, že euro tyto problémy nezavinilo a že je pro Evropu naopak mimořádně prospěšné,“ řekl mluvčí komise Michael Mann na pravidelné tiskové konferenci.

Itálie trpí v posledních letech poklesem konkurenceschopnosti svého vývozu a letos se její ekonomika dostala opět do recese. Podle řady ekonomů je jedním z důvodů vysoký kurz eura a to, že Itálie již nemůže řešit ztrátu konkurenceschopnosti devalvací měny.

V této situaci musí vlády provádět bolestné strukturální reformy, proti nim však v Itálii vystupují odbory masovými demonstracemi v rekordních počtech.

Sdílet tento příspěvek