Unie omezení na domácí výrobky nepovolí

28.07.2005
V Evropské unii kvóty na domácí výrobky neexistují, přestože spotřebitelé domácí výrobky preferují. Ani největší ochránce práv zemědělců, Francie, domácí výrobce podporovat nesmí.

V Evropské unii kvóty na domácí výrobky neexistují, přestože spotřebitelé domácí výrobky preferují. V Irsku například supermarkety marketinkově podporují prodej irského zboží zelenými samolepkami Produced in Ireland.

„Neexistuje tu pocit zemí bývalého východního bloku, že co je ze zahraničí, to je lepší,“ říká Tomáš Píša z irské kanceláře CzechTrade. „Třeba nedávno oficiálně pogratuloval irský premiér Tescu za to, že podporuje irské dovozce,“ vysvětluje Píša. Zároveň ale dodává, že libovolná legislativní podpora tohoto chování je zcela v rozporu s pravidly evropského trhu. Populární označení Produced in Ireland je v Irsku i na banánech, které dováží firma Fiffes, protože zelené ovoce nechává na svém území dozrát.

Ani největší ochránce práv zemědělců, Francie, domácí výrobce podporovat nesmí. „Bylo by to v rozporu s principem volného pohybu zboží a s pravidly Evropské unie a WTO, které zakazují preferovat národní výrobky,“ zdůrazňuje Břetislav Kalusek z obchodně ekonomického úseku velvyslanectví České republiky ve Francii.

Zatímco v České republice se zemědělci rozhodli prostřednictvím Agrární komory a Ministerstva zemědělství získat výhody legislativně, ve Francii za aktivitami zemědělců právo nestojí. „Zemědělci protestují proti dovážení broskví ze Španělska a přepadají kamióny s náklady. Policie proti nim samozřejmě zasahuje,“ popisuje Kalusek situaci ve Francii.
Libovolné dohody výrobců a producentů jsou však podle Kaluska nemyslitelné. „Byl jsem přítomen obchodnímu jednání, na kterém se producenti jablek snažili přesvědčit obchodní řetězec, aby jim garantoval odběry. Bylo to samozřejmě protiprávní.“

Na sousedním Slovensku se podobnou novelu podařilo přijmout, ale Evropská komise proti tomu zakročila. Nedá se předpokládat, že by Česká republika získala výjimku.

Sdílet tento příspěvek