Slovenská europoslankyně kritizuje EU

26.07.2005
Europoslankyně Anna Záborská tvrdí, že Evropská unie nebyla připravena na vstup nových členských zemí a není si schopna přiznat své selhání.

Slovenská europoslankyně Anna Záborská, která je předsedkyní Výboru EP pro práva žen, je stále více přesvědčena, že Evropská unie nebyla připravena na vstup nových členských zemí. Podle ní sice EU nové země před vstupem do EU detailně kontrolovala, ovšem „sama se nedívala do svého nitra, zda je schopná tak velkého rozšíření“ Není si také schopna přiznat své selhání do dnešní doby. Europoslankyně to uvedla na tiskové konferenci v Bratislavě.

Nepřipravenost EU na poslední rozšíření se podle Záborské odráží také v neschopnosti lídrů unie dohodnout se na finanční perspektivě pro období 2007-2013. Při mnohých problémech se podle ní vina až neúměrně přisuzuje novým členských zemím. Za chybu považuje také to, že se „velký sen o integraci redukuje na někdy až přízemní tahanice o peníze z evropských fondů a unie zapomíná na politický význam dohody členských zemí“.

Záborská také upozornila, že i přes snahu unie, která probíhá na základě lisabonské strategie do roku 2010, stát se nejrozvinutější ekonomikou na světě, v ní roste chudoba, rozvíjí se násilí na ženách a obchod s „bílým masem“. Proto navrhla, aby se EU kromě ekonomiky zaměřila i na pojmenování hodnot, na kterých by měla v budoucnosti stát.

Jako předsedkyně Výboru EP pro rovnost žen se Záborská snaží o zlepšování postavení žen v Evropě. Podle ní postavení žen v současné době není dobré, protože „dialog v EU se vede o ženách a ne se ženami“. Myslí si, že v Evropě je známější než na Slovensku. V současné době také vede soudní spory s francouzskými deníky Libération a l’Humanité, které podle ní nepravdivě informovaly o jejích názorech na některá citlivá témata, například na homosexualitu.

Sdílet tento příspěvek