Nové členské země EU opustil hospodářský boom

26.07.2005
Zpráva Světové banky ukázala, že se hospodářský růst v nových členských zemích Evropské unie zpomaluje.

Zpráva, která vyšla koncem minulého týdne, ukazuje, že po nárůstu investicí a exportu po vstupu zemí do EU v květnu 2004 všechny nové členské státy ze střední a východní Evropy vykazují v prvé polovině tohoto roku zpomalení tempa růstu.
Největší zpomalení růstu HDP vykázaly Polsko, Maďarsko a Slovinsko. Všeobecní tendenci k sestupnému trendu HDP je možné pozorovat ve všech zemích regionu kromě Estonska.

Zpráva uvádí, že ze vstupu do EU profitovali nejvíc farmáři, díky zvýšení cen zemědělských produktů a nárůstu prodeje. Zjistila také, že společnosti, které před vstupem neprošly restrukturalizací, jsou dnes nejzranitelnějšími subjekty vůči konkurenceschopnosti na trhu.
Proces reforem byl podle zprávy v první polovině roku 2005 pomalý, v mnohých členských zemích se připravují volby. Největší pozornost byla věnovaná budoucím reformám daňových systémů, konkrétně reformám daně z příjmu fyzických osob v Estonsku a Litvě.

„Předvstupová fáze vytvořila důležitý prostor pro reformní příležitosti, který se po vstupu do EU může rychle zužovat. Společnostem, jednotlivcům a vládám, které tuto příležitost dostatečně nevyužily, může trvat déle dosáhnout standardní životni úroveň EU,“ uvedl hlavní autor studie Thomas Blatt Laursen ve svém stanovisku.
V zprávě se také uvádí, že neschopnost lídrů EU-25 dosáhnout kompromisu v otázce financovaní bloku od roku 2007 novým členským státům také nepomohla.

„Nedávní neschopnost EU dohodnout se na finanční perspektivě pro období 2007-2013 zkomplikovala střednědobé finanční plánování nových členských zemí, protože není jistá budoucnost finančních transferů z EU,“ říká zpráva.
Světová banka vyzvala nové členské státy, aby udělaly víc pro vyrovnání se úrovni bohatých „starých“ členských států. „Vyrovnaní si bude vyžadovat víc, než jenom příliv transferů z EU, protože nové členské státy mají limitovanou absorpční kapacitu,“ uvedl T. B. Laursen.

Sdílet tento příspěvek