Nová bankovní pravidla v boji proti terorismu

26.07.2005
EK navrhuje opatření, které by bankám ukládalo povinnost registrovat jména, adresy a čísla účtů účastníků finančních operací probíhajících v EU.

Evropská komise je připravena navrhnout opatření, které by bankám ukládalo povinnost registrovat jména, adresy a čísla účtů účastníků peněžních vztahů, jež budou probíhat v EU a mezi EU a ostatními zeměmi. Nové opatření, které je součástí Plánu EU boje proti terorismu, má přispět k rozbití systému financování teroristů. Nové pravidlo se bude vztahovat i na malé účty a mělo by nově zavést kontrolu všech finančních operací z EU do ostatních zemí světa a naopak.

Pokud instituce nebo jednotlivci odmítnou zveřejnit příslušné údaje, budou banky oprávněny neprovést zamýšlené finanční transakce nebo zrušit své spojení s takovými klienty. Finanční instituce budou také pod dohledem speciálního orgánu, kterému budou povinny poskytovat v případě jeho zájmu výše zveřejněné údaje. Budou tak asistovat při detekci financí, které jsou předmětem financování teroristů.

Komise nechce zatížit budování společného platebního prostoru v EU nadměrnými náklady, a proto v případě pohybu peněz mezi unijními bankami, které již ověřují totožnost klientů, postačí, aby s příkazem putovalo jen číslo konta příkazce; další údaje o něm budou muset být poskytnuty na požádání do tří dnů. Okamžité poskytnutí veškerých údajů o zadavateli příkazu se bude vyžadovat u transakcí přicházejících z nečlenských zemí.
Nařízení se má vztahovat na celý finanční sektor, tedy kromě bank i na společnosti zajišťující převody peněz typu Western Union.

Podle evropského komisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho vyžaduje boj proti terorismu opatření na více „frontách“. Takovou frontou je podle něj i financování teroristických akcí. Banky by se podle něj mohly podílet na plném boji pro terorismu již měsíc po schválení nových pravidel.

Na konkrétních opatřeních v boji proti terorismu se včera dohodly Velká Británie s Francií. Plánují zavést opatření, která by ukládala telekomunikačním společnostem zveřejňovat telekomunikační údaje.

Sdílet tento příspěvek