Turecko rozšíří své vztahy s EU i na nové členské státy

25.07.2005

Turecko ve středu podepíše protokol o rozšíření svých vztahů s EU na nové členské státy včetně Kypru, což je poslední podmínka pro zahájení vstupních rozhovorů v říjnu.

Turecko ve středu podepíše protokol o rozšíření svých vztahů s EU na nové členské státy včetně Kypru, což je poslední podmínka pro zahájení vstupních rozhovorů v říjnu. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného diplomata EU.

Dohodu, která rozšíří celní unii také na Kyperskou republiku, kterou Ankara neuznává, podepíší v Bruselu velvyslanci, uvedl diplomat. Ve středu se turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sejde v Londýně s britským premiérem Tonym Blairem, jehož země nyní unii předsedá.

Diplomat podotkl, že není známo, zda Turecko současně učiní jednostranné prohlášení, ve kterém uvede, že podpis protokolu neznamená uznání Kyperské republiky.
Podpis tohoto protokolu byl na summitu EU loni v prosinci označen za podmínku, aby Ankara začala jednat o členství v EU 3.října. Turečtí činitelé poté několikrát opakovali, že pro ně nebude tento akt znamenat uznání Kyperské republiky.

Ta vstoupila do EU loni v květnu, ačkoli se před tímto datem nepodařilo dosáhnout sjednocení ostrova; zastupuje tudíž zatím pouze jeho řeckou část. Unie se tehdy zavázala pomáhat zaostalejší turecké části, řeckokyperská vláda však této pomoci bránila. Proti plánu OSN na sjednocení ostrova se vyslovili v referendu kyperští Řekové, zatímco kyperští Turci byli pro, stejně jako vláda v Ankaře.

Sdílet tento příspěvek