Británie změní priority svého předsednictví

25.07.2005
Po teroristických útocích v Londýně a Egyptě se hlavní prioritou britského předsednictví EU stane boj proti terorismu.

Po teroristických útocích v Londýně a Egyptě se hlavní prioritou britského předsednictví EU zřejmě podle španělského listu El Mundo stane boj proti terorismu, který tak v otázce důležitosti „předběhne“ britské plány na změnu unijní zemědělské politiky.

Londýn už bezprostředně po prvních londýnských útocích vyslovil přání reorganizovat evropská protiteroristická opatření. Britský ministr vnitra Charles Clarke navrhl zefektivnění zpravodajských služeb, harmonizaci telefonních a e-mailových údajů a jejich zveřejnění, a také zřízení postu evropského protiteroristického koordinátora. Všechna tato opatření by měla podle něj přispět je zvýšení bezpečnosti a zejména včasnému odhalení sebevražedných atentátníků. Konkrétní plán chce Clarke předložit na setkání ministrů vnitra, které proběhne v listopadu.

Návrhy na zlepšení protiteroristických opatření mají i ostatní členské země. Například španělský předseda vlády José Luis Zapatero je rozhodnut navrhnout zřízení zvláštní protiteroristické skupiny, která bude moci činit rychlá rozhodnutí v případě krizových situací. Svůj plán hodlá ve středu navrhnout britskému premiérovi Blairovi.

Proti rozšíření spolupráce zpravodajských služeb mezi členskými státy Londýn dosud vytrvale oponoval. Byl totiž pod nátlakem USA, kterým se nelíbilo, že informace, které si vyměňují VB a USA, by byly nově k dispozici i ostatním členským státům unie.

Iniciativa členských zemí, která volá po harmonizaci uchování telekomunikačních údajů příslušnými institucemi po dobu jednoho roku, je v souladu s aktivitou Evropské komise, která plánovala učinit podobná opatření sama. Obě strany jsou si ovšem vědomi názorové pozice Evropského parlamentu, který v minulosti namítl, že by podobnými opatřeními byla porušena svoboda občanů.

Sdílet tento příspěvek