Většina Evropanů stále věří Evropské unii

22.07.2005
Čtyřiapadesát procent obyvatel Evropské unie považuje podle nejnovějšího průzkumu za dobré, že jejich země jsou součástí této organizace.

Čtyřiapadesát procent obyvatel Evropské unie považuje podle nejnovějšího průzkumu za dobré, že jejich země jsou součástí této organizace. Je to o dvě procenta méně než loni. Vyplývá to ze včera zveřejněného průzkumu Eurobarometr. Průzkum ovšem ukázal značné rozdíly mezi státy. Členství v unii těší vesměs občany zakládajících členských států a zemí eurozóny.

Nové země, skandinávské státy a Británie se tváří zdrženlivěji. Na Slovensku považuje členství v unii za dobré 54 procent lidí, v Česku 49 procent – dokonce o čtyři procenta víc než loni na podzim, což je opačný trend než ve většině zemí. Celkově z průzkumu vyplývá, že lidé mají vůči EU kritičtější postoj, nejsou si jisti její budoucností, výrazně zpochybňují další rozšiřování.

Oproti loňskému podzimu poklesla výrazně důvěra v instituce EU – o pět procent v případě Evropského parlamentu a o šest procent u Evropské komise. První věří 52 procent lidí, druhé 46 procent a česká čísla jsou s tímto průměrem shodná. Nejradši mají instituce EU Maďaři, Belgičané a Lucemburčané, nejvíce se protiví Britům a kupodivu také Němcům (46 procent věří EP, 37 procent EK).

Sdílet tento příspěvek