Platy europoslanců byly definitivně schváleny

22.07.2005
Ministři zahraničních věcí členských zemí EU bez diskuse posvětili nový statut europoslanců, který jim kromě jiného stanovuje jednotné platy ve výši 7000 eur měsíčně.

Dlouho připravovaná reforma systému odměňování poslanců Evropského parlamentu je definitivně schválená. Ministři zahraničních věcí členských zemí EU totiž v pondělí bez diskuse posvětili nový statut europoslanců, který jim kromě jiného stanovuje jednotné platy ve výši 7000 eur měsíčně.
Statut, který bude platit od roku 2009, zároveň ruší nepřehledný systém proplácení cestovného a dalších výdajů poslanců. Dnes dostávají poslanci EP paušální částku bez ohledu na skutečné náklady, v budoucnu jim bude proplacena jen skutečně vynaložená suma.

Jednotný plat je v EP úplnou novinkou. V současnosti jsou totiž europoslanci odměňováni ze státních rozpočtů jednotlivých členských zemí podle toho, kolik si vydělají jejich kolegové v národních parlamentech. Proto například italští poslanci získávají měsíčně více než 11.000 eur, zatímco Lotyši pouze 1000 eur. Nový plat bude poslancům vyplácen z rozpočtu EP. Na rozdíl od současnosti budou poslanci platit i evropskou daň ve výši 25 procent. Pokud bude tato sazba nižší než v některé členské zemi, bude mít tento stát právo europoslance dodanit.

Po odchodu do důchodu budou mít europoslanci nárok na důchod z rozpočtu EU. Nový statut dále nemění měsíční paušál poslanců ve výši 3700 eur na provoz svých kanceláří a 15.000 na platy poslaneckých asistentů. Tyto peníze bude nově vyplácet přimo EP, tak aby se zamezilo jejich zneužívání.

Europoslanci statut schválili již na svém červnovém zasedání v Bruselu.

Sdílet tento příspěvek