Klaus poděkoval Národnímu sjednocení ve sporu s EP

22.07.2005
Zástupci českých národovců se zastali prezidenta ve sporu o euroústavu se dvěma europoslanci.

Prezident Václav Klaus poděkoval 27. června pravicové a nacionalistické straně Národní sjednocení (NSJ) za to, že ho podpořila ve sporu s europoslanci. Děkovný dopis, který jménem prezidenta zaslal Klausův tajemník Ladislav Jakl, zveřejnila strana na svých internetových stránkách. Informaci přineslo úterní Právo.


„Děkuji za prohlášení politické strany Národní sjednocení, které jste mi zaslali a ve kterém vyjadřujete pobouření nad verbálními útoky a výhružkami některých ústavních činitelů vůči prezidentovi republiky. Vaše prohlášení jsem předal panu prezidentovi a jeho jménem Vám děkuji za Vaši podporu.


Věřte, že i on byl velmi překvapen nejen výroky dvou pánů europoslanců, ale zejména těmi našimi ústavními činiteli, kteří veřejně schválili urážky prezidenta vlastní země,“ stojí v dopise.


„Prezidenta republiky těší, že Vám dění na současné politické scéně není lhostejné a že otevřeně prezentujete svůj názor na věc,“ uzavírá Jakl dopis.


I když se mluvčí prezidenta Petr Hájek odmítl k dopisu vyjádřit, autenticitu dopisu potvrdil, tvrdí Právo. Podle sekretariátu prezidenta se jeho ředitel Ladislav Jakl nemůže k dopisu vyjádřit, protože je na dovolené. „Byla to zdvořilá odpověď na velmi slušný dopis. Na slušný dopis bych odpověděl dokonce i třeba sociálnímu demokratovi,“ sdělil však ČTK prostřednictvím zprávy SMS Jakl.


Prezident Klaus se dostal v dubnu do sporu se dvěma europoslanci. Místopředseda Evropského parlamentu (EP) Alejo Vidal-Quadras a předseda ústavního výboru EP Jo Leinen tehdy kritizovali odmítavý postoj české hlavy státu k přijetí euroústavy. Klause kritika europoslanců pobouřila.


NSJ oceňuje odvahu prezidenta
V prohlášení NSJ z 6. června se uvádí: „Příčinou zmíněných útoků je odvaha prezidenta republiky veřejně vyjadřovat vlastní kritické výhrady vůči evropskému integračnímu procesu, zejména vůči ratifikaci evropské ústavní smlouvy. Proevropští exponenti stojedničkové vládní koalice v čele s premiérem Paroubkem a předsedou Poslanecké sněmovny Zaorálkem zaútočili na prezidenta se zarážející mírou arogance.


Ačkoli jejich výroky jsou po výsledcích euroústavních hlasování ve Francii a Nizozemsku poněkud tragikomické, přece nelze mlčet k tomu, je-li premiérem vyhrožováno prezidentovi, že mu vláda „za trest“ omezí jeho zahraniční cesty, nebo je-li prezident označován za zrádce 17. listopadu 1989 jen proto, že nesouhlasí s euroústavou a ideou evropského superstátu. Je-li takto silově a arogantně postupováno vůči významnému ústavnímu činiteli, jak by asi byla tato vláda ochotna postupovat vůči prostým občanům, kdyby to považovala za potřebné pro prosazení vlastních vizí?“


Zločinecká Paroubkova protektorátní vláda
Politická strana Národní sjednocení, která vítá návštěvníky na svých internetových stránkách heslem „Cizí nechceme, vlastní nedáme“, ve svém manifestu tvrdí, že stojí na principech demokracie, křesťanského konservatismu a českého národovectví. NSJ navrhuje zavedení trestu smrti, například za vícenásobnou vraždu nebo za úmyslné zabití policisty.


NSJ dále navrhuje, aby byl prezident hlavou výkonné moci. Měl by jmenovat ministerskou radu, jejíž členové budou odpovědni pouze prezidentovi.


O stranické rétorice vypovídá článek publikovaný na jejích stránkách „Ani den hájení zločinecké Paroubkově protektorátní vládě“. V něm se například tvrdí, že by Paroubkův kabinet neměl dostat sto dní hájení, ale sto ran bičem.


Tiskovým orgánem NSJ je časopis Polnice. Podle něj březnový sněm NSJ potvrdil, že strana bude kandidovat do parlamentních voleb v roce 2006 v tzv. Národní pětce spolu s dalšími čtyřmi stranami, například i s Republikány Miroslava Sládka nebo Dělnickou stranou.

Sdílet tento příspěvek