Evropským institucím věří stále méně Čechů

22.07.2005
Důvěra českých občanů v nejvýznamnější evropské instituce podle agentury STEM na méně než polovinu.

Důvěra českých občanů v nejvýznamnější evropské instituce podle agentury STEM po zamítavých referendech o evropské ústavě ve Francii a Nizozemsku klesla na méně než polovinu.

Evropskému parlamentu v současné době věří 46 procent dotázaných, v Evropskou komisi má důvěru 43 procent Čechů. Pokračuje tak další pokles důvěryhodnosti v tyto dvě instituce po vstupu země do EU. Loni v květnu věřilo EP a EK 58 procent Čechů, v září pak 54, respektive 52 procent.

Naopak nezměnila se důvěra českých občanů v Evropský soudní dvůr, jemuž důvěřuje 64 procent respondentů. Polepšil si také evropský komisař Vladimír Špidla. Veřejnost mu sice věří stále podstatně méně než našemu bývalému komisaři Pavlu Teličkovi (tomu loni v květnu důvěřovalo 68 %), ale oproti podzimu se Špidlova velmi nízká kredibilita na tomto postu zvedla na třetinu (34 %) obyvatel.

Nejvyšší kredit mají jednotlivé evropské instituce u sympatizantů vládnoucí ČSSD a KDU-ČSL. Nedůvěru dávají zcela zřetelně najevo přívrženci KSČM a lidé, kteří by nevolili žádnou stranu. Evropským institucím také více věří lidé s vyšším vzděláním.

Vztah našich občanů k práci jednotlivých institucí v EU výrazně ovlivňuje jejich souhlas či nesouhlas s naším členstvím v tomto společenství. Důvěryhodnostsledovaných institucí je u lidí, které lze označit za odpůrce našeho členství v unii (v současné době zhruba třetina populace), výrazně nižší.

Sdílet tento příspěvek